Elindítja a Rural focus platformot az Európai Unió

majort
2023. 03. 07., k – 09:22

Az EU régióinak megismerése jegyében az Európai Bizottság elindítja a Rural focust, a vidéki megfigyelőközpontot, amely lehetővé teszi a különböző területek összehasonlítását is, tükrözve a vidéki területek sokféleségét és sokszínűségét.

Mostantól nem kell személyesen információkat szerezni vagy a statisztikákat feltúrni ahhoz, hogy az Európai Unió különböző vidéki területeit, régióit összehasonlítsuk egymással. Mert ha valaki például a népsűrűségre, az egészségügyi intézmények átlagos távolságára vagy a szélessávú internet sebességére kíváncsi az Európai Unió bármely vidéki területén, településén vagy akár egy adott régióban, ezekhez az információkhoz könnyen hozzáférhet az újonnan indult vidéki obszervatóriumnak köszönhetően.

Láthatóbb lesz a valóság

Az Európai Bizottság által létrehozott új vidéki megfigyelőközpont egyetlen kattintással rengeteg információt nyújt a felhasználóknak az EU-országok bármely városi, köztes és vidéki területéről. Ezt az információs csúcsintézményt persze nemcsak a személyes kíváncsiság teljesíthetőségének szándéka hívta életre. Kétségtelen, hogy több és jobb adatra van szükség a gazdasági, társadalmi és demográfiai feltételek vidéki dimenziójának megértéséhez, és az ezek alapján történő döntések meghozatalához is. A megfigyelőközpont ugyanis lehetővé teszi a különböző vidéki területek összehasonlítását is, tükrözve ezek sokféleségét és sokszínűségét.

Ezt a megfigyelőközpontot tehát elsősorban a vidéki területekkel kapcsolatos politikai döntéshozók tájékoztatására fogják használni. Nem utolsósorban természetesen hasznos lesz az uniós kezdeményezések hatásának értékelésére is a különféle szakpolitikai területeken, az úgynevezett vidéki hatásvizsgálatok kapcsán, valamint az EU vidéki cselekvési tervének megfelelő mutatóival kapcsolatos előrehaladás nyomon követésére. Ezenkívül rendszeresen frissített adatokat fog szolgáltatni, többek között a további politikai döntéshozatalhoz.

Társadalmi kérdések

Az adatok a felületen különböző csoportokba vannak rendezve. A Rural Focus megmutatja, hogy az egyes országok vidéki területei hogyan viszonyulnak a városinak vagy közepesnek minősített térségekhez a különböző témakörökhöz tartozó mutatók segítségével. A csoportosítások a következő témák szerint történtek: Demográfia és migráció, Gazdasági fejlődés, Munkaerőpiac, Idegenforgalom, Oktatás, Infrastruktúra és hozzáférhetőség, Társadalmi befogadás, Környezet és éghajlat, Egészség.

A Trendek címszó alatt a felhasználók térképen ábrázolhatják ezeket a mutatókat, és összehasonlíthatják a régiókat, alrégiókat és településeket. Amikor csak lehetséges, jövőbeli előrejelzések is megjelennek. A Saját helyem című rész részletes áttekintést adhat bármely településről, és a következőket jelenítheti meg: a népesség, annak sűrűsége és időnkénti alakulása, a földhasználat megoszlása, a GDP, a szélessávú internet sebessége, a rendelkezésre álló szobák száma az idegenforgalom számára, az iskolák, egészségügyi intézmények, vasútállomások és mozik átlagos távolságai.

Folyamatos frissítés

A platform különböző helyeket is összehasonlíthat, legyen az kicsi vagy nagy, ezeken a kategóriákon belül. Ezen funkciókon túlmenően a megfigyelőközpont minden évben számos kutatási cikket fog megjelentetni a vidéki élet különböző területeiről. A kutatóközpont által fenntartott élő platformot rendszeresen frissítik új mutatókkal és adatvizualizációval. Az EU vidéki víziójának szentelt honlapon új együttműködési eszközök is helyet kapnak, hogy jobban ki tudják szolgálni az igényeket.

A 2023–2027-es időszakra az Európai Unió Közös Agrárpolitikája (KAP) keretében több mint 60 milliárd euró áll rendelkezésre vidékfejlesztésre, ami elég komoly összeg. Az új KAP értelmében ezen alapok legalább 35 százalékát a helyi fejlesztést, az éghajlatot, a biológiai sokféleséget, a környezetet és az állatjólétet támogató intézkedésekre fordítják. A 2014–2020-as időszakra vonatkozó uniós kohéziós politikai beruházásoknak is már több mint 25 százaléka szintén hozzájárult a vidéki területek erősségének megőrzéséhez. A kohéziós politika pedig az újabb tervezési időszak partnerségi megállapodásai és operatív programjai révén továbbra is „befektető” a vidéki térségekbe.

A fenti kezdeményezés fontosságát tehát nem vitatja senki, hiszen Európa vidéki területei biztosítják számunkra élelmiszereinket, otthonainkat, munkahelyeinket és alapvető ökoszisztéma-szolgáltatásokat. Annak biztosítása érdekében pedig, hogy a vidéki térségek továbbra is betölthessék ezeket az alapvető szerepeket, az Európai Bizottság 2021-ben hosszú távú jövőképet is megfogalmazott az EU vidéki területeire vonatkozóan 2040-ig. Ez meghatározza azokat a cselekvési területeket, amelyek terén az erősebb, összekapcsoltabb, ellenállóbb és virágzóbb vidéki térségek, valamint közösségek kialakulása érdekében lépni kell.

Forrás: Magyar Hírlap/Tóth László Levente
Fotó: Eurostat