Sikeres termelői vásárok Tolna és Bács-Kiskun vármegyében

majort
2023. 03. 05., v – 07:01

Az elmúlt egy évben több sikeres termelői vásárt is létrejött az Agrárminisztérium és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával Tolna vármegyében és Bács-Kiskun vármegyében is. A helyszínek között szerepelt Tolna, Tamási, Dombóvár, Szekszárd, Bátaszék, Bonyhád és Kalocsa.

A fő célpont elsősorban Tolna vármegye, de az épülő híd miatt, nem titkolt cél, hogy szorosabbra fűzzék a két vármegye kapcsolatát.

A 2022. január-februári kézműves piacokat és decemberi adventi vásárokat, nagy örömmel fogadták a két vármegyében. A helyi termelői piacok egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek a fogyasztók és a termelők körében is. Rengeteg helyi és környékbeli érdeklődő látogat ki az eseményekre, rámutatva, hogy a kitűzött célok jó irányt mutatnak.

Ebben a jobb minőség és az egészségtudatosság játssza a legfőbb szerepet. A fogyasztók nagyra értékelik a megbízható származást, és azt, hogy személyesebb kapcsolatot tudnak kiépíteni a termelőkkel. Ezek a piacok akár családi programként is működhetnek egy-egy hétvége alkalmával, illetve ezeken a vásárokon bemutatkozhattak a helyi és a környékbeli termelők, kézművesek.

A rendezvény célja is ez, a helyi termelők termékeinek bemutatása, helyi kapcsolatok erősítésére, és a hagyományok, tradíciók őrzésének fontossága. A nagy áruházláncok által forgalmazott külföldi termékekkel szemben jó alternatívát nyújtanak a helyben készült termékek, melyek minőségben felveszik a versenyt a neves forgalmazók jó minőségű áruival is.

Évről évre egyre több kiállító és érdeklődő jelenik meg a vásárokon, mely a kiváló minőségnek és az egyre tetszetősebb csomagolásnak, illetve a vásárokhoz szorosan köthető promóciónak is köszönhető.

A termékek között szerepeltek sajtok, méz különlegességek, lekvárok, chilis termékek, levendulás termékek, gyümölcsitalok, húsáru, csokoládé különlegességek, ajándéktárgyak, valamint kiváló minőségű kreatívok közül válogathattak az érdeklődők.

A piacok sikerén felbuzdulva, ebben az évben is olyan események rendezését tervezzük Tolna illetve Bács-Kiskun vármegyében, amelyről hisszük, hogy illeszkednek a térség közösségfejlesztő törekvéseihez és a helyi termékek piacra jutását és az egészséges magyar élelmiszerek népszerűsítését szolgálják.

Szerző: Szigeti Tamás
Fotó: Szigeti Tamás