Ahol a tradíció és a modern gondolkodás remek egyensúlyban működik

majort
2023. 03. 03., p – 09:41

550 méhcsaláddal foglalkozik Csillag Zoltán Őstermelői Családi Gazdasága vándorméhészet formájában a Komárom-Esztergom vármegyei Kisigmándon. Fő termékeik az akácméz, hársméz illetve napraforgó termőterületen gyűjtött vegyes virágméz.

Csillag Zoltán méhész a Kisalföld keleti szélén a Komárom-Esztergom vármegyei Kisigmándon, egy alig 400 lelkes településen él családjával. Őstermelői Családi Gazdaságuk nagyságrendileg 550 méhcsaláddal foglalkozik vándorméhészet formájában, rakodó rendszerű kaptárakban. Zoltán elsőgenerációs méhész, aki 6 éve foglalkozik gazdálkodással. Felesége révén azonban egy 3 generációs, majd 50 éves múltra visszatekintő gazdálkodó, méhész családba került, ahol a tradíció és a modern gondolkodás remek egyensúlyban működik.

Klasszikus városi emberként 6 évvel ezelőtt egyik napról a másikra került egy olyan környezetbe, ahol a mindennapokat a méhekkel való foglalkozás erősen meghatározza. Néhány nap gondolkodás után belevágott és felesége családjának szakmai támogatásával ma már elmondható, hogy egy jól működő családi gazdaság oszlopos tagjaként próbálnak értéket teremteni nap, mint nap.

Lakóhelyük 30-35 kilóméteres körzetében vándoroltatják a méheket, a termőterület változatos, megtalálható benne a síkvidéki nagykiterjedésű akácerdő, szántó, legelő illetve hegyvidéki hárserdő.

Fő termékeik az akácméz, hársméz illetve napraforgó termőterületen gyűjtött vegyes virágméz.

A generációk együttműködése révén a klasszikus felvásárlókon át történő értékesítésen túl törekednek egy fiatalos marketing stratégia felépítésére, melyen keresztül közvetlenül a vásárlók, a fogyasztók asztalát célozták meg fő értékesítési területként. Csillag Zoltán elmondta: úgy gondolják, hogy egyediségüket, a befektetett munka eredményét igazán akkor tudják a vásárlóinknak megmutatni, ha közvetlenül és kézzelfoghatóan találkozhatnak termékeinkkel és velünk. Hozzátette: azt vallják, hogy a vásárló számára sokkal hitelesebbek tudnak lenni, ha közvetlenül találkozhatnak velünk és termékeinkkel.

 

Szerző: Nagy Tamás
Fotó: Nagy Tamás