Méhészeti kisüzem fejlesztése Székkutason

majort
2023. 02. 18., szo – 09:59

A Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése lehetőséget adott a méhészeti kisüzemek fejlesztésére is. Török Nándor méhész ennek keretében számos eszközzel bővítette eszközparkját.

A Dél-Alföldi régióban, így Csongrád-Csanád vármegyében is sok gazda végez méhészeti tevékenységet, jellemzően főállás mellett, vagy más mezőgazdasági tevékenység mellett. Az elmúlt években a VP-6.3.1-16 - Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése tárgyú felhívásra sok méhész pályázott. Így tett Török Nándor székkutasi illetőségű méhész is, aki a Méhészeti tevékenység hatékonyság növelése és termelési kapacitás bővítése céljából nyert el fejlesztési forrást.

Nándor azt vállalta, hogy 40 családdal bővíti állományát. A fejlesztés részeként beszerzett egy nagy utánfutót, mellyel a méhek vándorlását tudta könnyebbé tenni, mivel az utánfutó méretéből adódóan, több kaptárt tud szállítani. Emellett beszerzett még egy 80 keret pörgetésére alkalmas mézpergető gépet, így egyszerre lényegesen több keretet tud kipörgetni, mellyel időt és energiát takarít meg. Végül egy mézpalackozó gép került megvásárlásra, mely a méhek által előállított méz, vevőkhöz és a piacra jutást segíti elő, teszi gyorsabbá, szakszerűbbé. A méhészeti tevékenység kapcsán jelenleg az alacsony felvásárlási árak okoznak gondot, mivel nagy mennyiségű import méz került az országba, mely lenyomja az árakat, így a magyar méhészek nehezebben vagy csak jóval alacsonyabb áron tudják mézüket értékesíteni.

A Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése lehetőséget adott a méhészeknek is, a tevékenységük és eszközparkjuk fejlesztésére, mellyel növekszik hatékonyságuk és termelési kapacitásuk.

 

Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: nemzetiparkitermek.hu, Benkő Zsolt