Őrizzük örökségünket: Baross László emlékház

majort
2023. 02. 17., p – 09:05

Békés megye az ország délkeleti csücskében fekvő megye, ha térképről nézzük az ország peremeként is tekinthetnénk rá. Mégsem csak a térkép alapján ítéljük meg ezt a tájat, ha szeglete is Magyarországnak, de igen gazdag történelmi és gasztronómiai emlékekkel rendelkezik. Munkácsyt, Erkelt és szános hungarikumot adott ez a megye a magyar értékekhez. Ebben a megyében élt és munkálkodott a három leghíresebb magyar búzanemesítő is, Mokry Sámuel, Székács Elemér és Baross László.  

Baross 1895-ben került Bánkútra, először László-majorba intézőnek, majd 1911-ben kinevezték a bánkúti uradalom jószágfelügyelőjévé, s itt élt élete végéig. Baross a köztudatban, mint a "bánkúti búzák atyja" szerepel.

Baross László egykori háza Medgyesegyházán, a bánkúti településrészen található. A helyiek által csak kastélynak nevezett, a környezet lakóházai közül méretében és építészeti kivitelében valóban kiemelkedő egyszintes, tetőtér-beépítéses, kis tornyocskával ellátott épület a XIX-XX. század fordulóján épült. Az épületnek akkoriban olyan jeles vendégei voltak, mint József főherceg vagy Horthy Miklós kormányzó. Napjainkban a Művelődési Ház fenntartásában álló Közösségi Ház és egy Baross László életének szentelt emlékszoba működik a házban.

Medgyesegyháza városa méltán büszke Baross Lászlóra, emlékét, lakhelyét őrzik és ápolják, ha kell forrásokat szereznek ehhez a munkához. Ebben a forráskeresésben talált egymásra a helyi önkormányzat és a KERTÉSZEK FÖLDJE AKCIÓCSOPORT Egyesület. A VP6-19.2.1.-49-6-17 kódszámú projekt keretében Medgyesegyháza Városi Önkormányzat számára kerültek eszközök beszerzésre, az önkormányzat tulajdonában lévő Medgyesegyháza - Bánkút, Petőfi utca 44. szám alatt található Baross László emlékházba.

A pályázat megvalósítását követően a közösség számára biztosított a rendszeres, minőségi foglalkozások megtartása. Az szabadidő hasznos eltöltésének biztosítása, valamint az évente több alkalommal egész napos rendezvények megvalósítása a gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, amelybe a pályázó szervezet bevonta a családokat is, valamint (a releváns) térségi civil szervezeteket, óvodákat, iskolákat. A beszerzett eszközök pedig elősegítik a bánkúti közösségi ház szálláshelyként való használatát is, a gyermekek nyári táboroztatását. Fenyőággyal étkezőgarnitúrával, konyhablokkal, matraccal, székkel és számos eszközzel gazdagodott a hely a vidékfejlesztési támogatásnak köszönhetően.

Az eszközök révén nem csak egy passzív emlékházként funkcionál az emlékhely, hanem aktív közösségi térként, szálláshelyként is. A projekt ismét egy jó példája a vidékfejlesztési források és a helyi célok, tervek egymásra találásának.

 

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: medgyesegyhaza.hu