Sárarany Szalmaporta

majort
2023. 02. 16., cs – 10:43

Maczkó Ferencné, Veronika közel 30 éve alkot szalmából, ebből az egyszerűnek vélt anyagból, leányuk Dóra gyöngyből készít főképp népi ékszereket. Mindkettőjük rendszeres résztvevője volt számos kézműves vásárnak, voltak közös és egyéni kiállításaik, de érezték, hogy valami másra vágynak.

Így Veronika családjával álmodta meg a Sárarany Szalmaporta nevű helyet, amelyből 2010-ben valóság lett. Ehhez azonban hosszú út vezetett, hiszen a Szarvas határában megvásárolt tanyát át kellett alakítani céljaiknak megfelelően. Így egy évig tapasztottak, meszeltek, fúrtak-faragtak, mígnem a kis múzeum megnyithatta kapuját.

Az Ezüstszőlőkben található tanyában berendezett műhelygalériában számtalan saját készítésű szalmából készült tárgy látható. Emellett bemutatásra kerülnek a szalmafonás alapanyagai, eszközei, technikái. Az alkotások finoman ötvözik a népi hagyományainkat a mai kor elvárásaival, divatirányzataival, így ezek a tárgyak megtalálják helyüket a mai modern otthonokban is. Veronika az évek során számos külföldi technikát is elsajátított, így igazán különleges darabok is kikerültek kezei közül: csipkefinomságú szalmalegyező, vagy a magyar koronázási ékszerek méretarányos, pontos másai. Az ehhez szükséges alapanyagot férje, Ferenc segítségével termeszti a portához tartozó szántón. A vetés és az aratás is kézzel történik, ami igen embert próbáló feladat. Az évek során számos gabonafajtát összegyűjtöttek, aminek a szalmája alkalmas a fonásra. A tanyaépületben több helyen feltűnnek a cseh üveggyöngyből készült, népi ihletésű ékszerek, amelyeket Dóra készít.

A Maczkó család vendégeit mindig nagy szeretettel fogadja és vezeti körbe portáján. A beszélgetés során a látogatók megismerhetik a gyöngyfűzés és szalmafonás múltját és jelenét, a munkafázisokat a vetésen, aratáson át, egészen a tárgy elkészültéig, sokan idegenként érkeznek, de barátként távoznak.

Az elmúlt több mint 10 év során a család folyamatosan fejleszti a kis tanyát, szolgáltatásaikat és termékeiket, amelyhez segítséget kaptak a Vidékfejlesztési Programból is.

Maczkó Ferencné őstermelőként nyújtott be pályázatot a helyi LEADER Akciócsoporthoz, ahol a VP6-19.2.1-54-2.1-19 (LEADER), Helyi élelmiszeripari és kézműipari termékek előállításának és értékesítésének támogatása című projektjükkel 1.026.913- Ft. támogatást nyert. Projekt során saját területen termő gyümölcsökből (főként szeder, málna, eper) előállított lekvárok/szörpök feldolgozásához és értékesítéséhez kapcsolódó eszközök beszerzése (passzírozó, nagy teljesítményű tűzhely, mosogatógép és 1 db notebook) nyertek támogatást.  A vidékfejlesztési forrásnak köszönhetően a feldolgozási és értékesítési folyamat hatékonyabbá és energiatakarékosabbá vált (pl. mosogatógéppel csökkent a vízfelhasználás, notebook-kal áttértek az elektronikus számlázásra stb.).

Így néhány éve egy gyógynövényes kertet is kialakítottak, ahol közel ötvenféle gyógy-és fűszernövény kapott helyet, melyeket vendégeik szintén megismerhetnek látogatásuk során. Emellett a náluk termő gyümölcsöket feldolgozzák, így készül hagyományos módon, rézüstben szilvalekvár. De szívesen kísérleteznek új ízekkel, így gyömbéres körtelekvár, szederlekvár, bodzaszörp és ketchup is sorakozik polcaikon, hogy bárki megízlelhesse azokat. A konyhában is szorgoskodnak, így kemencéjükben szívesen készítenek tájjellegű tésztaételeket, amelyek vendégeik kedvencévé válnak hamar.

Kínálatukban szerepel kenyérlángos, szilvalekváros kifli, kapusznyíka (kelt tészta káposztás töltelékkel – hagyományos, szarvasi étek), haluska, kakaós csiga. Frissítőül saját készítésű szörpöket, teákat szolgálnak fel.

Mivel fontosnak tartják, hogy ezek a kézműves ágak tovább öröklődhessenek, foglalkozások keretében oktatják a kicsiket és nagyokat.

 

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Sárarany Szalmaporta