Csendüllő Életkert, egy mintaprojekt a Hernád völgyében

majort
2023. 02. 12., v – 12:14

Kiss János Krisztiánnal, a Csendüllő Életkert ötletgazdájával, megvalósítójával beszélgettem az indulásról, terveikről. Mikrogazdaságuk 2022 őszén indult a Hernád völgyében, Aszalón, Csendüllő Életkert néven. Csendüllő, mert út a Csendhez itt, a Hernád folyó völgyében, a szekérút mellett, ahol háborítatlan körülmények között tevékenykedhetnek.

Életkert, mert a mindennapjaink helyszíne, mely hemzseg-zsong az Élettől, amit igyekszünk minden tevékenységünkkel támogatni. Mikro-, mert hagyományos gazdálkodói szemmel nézve alig látható, 2000 nm2-en gazdálkodunk benne feleségemmel. Gazdaság, mert több mint 30-40 féle zöldséget termesztünk vegyszermentesen több tucat család számára- ad bepillantást munkájukba Kiss János Krisztián.

Mi a lényege a gazdálkodásuknak?

A talaj egészségét helyezzük gazdálkodásunk középpontjába. Szántást csak a talaj „feltörésekor” alkalmazunk, mert tönkreteszi a benne élő organizmusok élőhelyét, gátolja azok szaporodását és ezáltal rontja a talaj termőképességét is.  Az egyszer kialakított ágyásokat nem tapossuk és minden évben szerves anyaggal háláljuk meg szolgálatukat. Alapvetően kézi eszközöket használunk. Ásóvillát a talaj lazítására, lengőkapát a gyomok eltávolítására, gereblyét az ágyások kialakítására és a vetésekhez, ültetésekhez. Rotációs kapát a szerves anyag bedolgázáshoz. Igyekszünk a lehető legszelídebb, ökológiailag is fenntartható módon hozzányúlni a talajhoz és a növényeinkhez is. A növényvédelem a diverzitás és a kertben lévő virágok miatt (mi csak rendezett káosznak hívjuk) a legtöbb kártevő ellen problémamentes. Komoly nehézséget a káposztafélék híres-neves kártevője, a földibolha okoz, ami ellen rovarhálót és sárga rovarfogó lapokat, legvégső esetben a Neemazalt használunk, mely az emberi egészségre teljesen ártalmatlan.

Mitől példaértékű, vagy különleges, ahogyan Önök gazdálkodnak?

A magvetéstől az asztalig termeljük meg a zöldségeket, saját palántanevelőnk van, ahol évente több ezer palántát nevelünk február közepétől szeptemberig. Palántáink csak nem egészét biodinamikus, vagy bio minőségű vetőmagokból neveljük ki, de vannak zöldségfélék, amikből saját magokat fogunk, ilyen pl. a paradicsom. jól bevált, betegségekre rezisztens fajtákat igyekszünk összeválogatni, de előfordulnak különlegesebbnek mondható zöldségek is nálunk, mint pl. az ázsiai káposztafélék, a csíkos cékla, vagy különleges koktélparadicsomok.

Mi történik a megtermelt zöldségekkel?

A megtermelt, magas hozzáadott értékű zöldségeket közvetlenül családoknak értékesítjük a közösség által támogatott mezőgazdaság keretein belül. Ez azt jelenti, hogy egy közösség, jelen esetben Miskolc és környékiek, hosszú távon (általában 1 gazdálkodási évre) elköteleződnek mellettünk abban, hogy megtermeljük számukra legjobb tudásunk szerint a vegyszermentes, szezonális zöldségféléket. A tagjaink a megtermelt javakból részesednek, ezt hívjuk részes rendszernek, vagy zöldségközösségnek. Az év közbeni folyamatos kapcsolat a partnerségen, szolidaritáson, a közös kockázatviselésen alapszik. A felmerülő problémákat együtt, közösen beszéljük meg, mi figyelembe vesszük a közösség tagjainak igényeit, ők pedig vállalják a havi tagdíj fizetését az adott szezonban. A tagjaink nem a zöldségekért fizetnek, hanem a gazdaság működését finanszírozzák. A közös kockázatviselés a mezőgazdaságban tapasztalható kiszámíthatatlanság kompenzálására utal, amit egyébként a tőlünk telhető módon természetesen igyekszünk minimalizálni.

Hogyan, milyen időközönként jutnak hozzá a családok a zöldségekhez?

A szezon áprilistól, december közepéig tart. Hetente egyszer szállítjuk a zöldségeinket a közösségnek, csütörtökönként. Ebben a rendszerben a tagok ránk bízzák, hogy mit viszünk nekik, önkényesen nem választhatják meg, hogy mit kapjanak adott héten. A mi feladatunk, hogy minél változatosabb részesedéseket állítsunk össze hétről hétre, a szezonalitást szem előtt tartva. Így nem fordulhat elő, hogy áprilisban uborkát, vagy paradicsomot kapjanak a tagok, viszont tavasszal sok levélzöldséggel, ősszel pedig sok káposztafélével találkozhatnak a kosaraikban. Családi recept alapján fermentált vegyszermentes savanyú káposztát is készítünk, melyet általában a decemberi szállításokkor kapnak meg.

Kinek érdemes csatlakozni a közösséghez?

A részesedőknek előnyös a zöldségközösségünk, mert megbízható, lelkiismeretes termelőtől jutnak friss, egészséges, szezonális élelmiszerhez, közvetlen kapcsolatuk van velünk, de a többi taggal is cserélhetnek tapasztalatot, ötleteket adhatnak a zöldségek feldolgozására. Lehetőséget biztosítunk számukra a kertben való aktív jelenlétre, önkéntes munkát végezhetnek nálunk és gazdaságlátogatásokat is szervezünk nekik, évente több alkalommal. Mindennapi fogyasztásuk fenntarthatóbbá válik, pénzüket nem a multinacionális cégeknél költik el, hanem helyi gazdaságot támogatnak, helyi gazda megélhetését teszik lehetővé.

Miért jó ez a gazdáknak?

A közösség szíve mi vagyunk, a gazdák. Azáltal, hogy fix piacunk van a zöldségeinknek nagyon sok időt, energiát, stresszt spórolunk meg az értékesítés leegyszerűsödésével. Több figyelmet tudunk szentelni a kertre, a hatékonyabb és jobb munkafolyamatok kitalálására. Összességében egy kiegyensúlyozottabb életvitelt eredményez, ami hosszútávon fenntartható megélhetést biztosít számunkra.

Hogyan jut el ennek a remek kezdeményezésnek a híre minél több emberhez?

Mindezekről tagtoborzók formájában tartunk előadásokat a szezon elején, ezt minden csatlakozni vágyó potenciális tag számára mi kötelezővé tesszük, mivel az ott elhangzó információk esszenciálisak, segítik a gördülékeny együttműködést, csökkentik a csalódás esélyét is a tagok részéről a csatlakozás után.

Jelenleg is toborzunk a 2023-as szezonunkra. Ha úgy gondolja valaki, hogy szívesen tagja lenne egy ilyen típusú közösségnek, várjuk szeretettel eseményeinkre, aminek időpontjait a facebook oldalunkon találják meg.


https://www.facebook.com/csendullo

@email
 

Szerző: Tóth Ágnes
Fotó: Tóth Ágnes