Gazdálkodók a Kárpát-medencében: A várdaróci spárga

majort
2023. 01. 30., h – 07:53

A globális trendek egyre inkább jelen vannak a Drávaszögben is. Annak tápanyagban gazdag termőtalaja, egyedi mikroklímája lehetővé teszi, hogy a gazdák lépést tartsanak az újonnan keletkező trendekkel, ezáltal pedig kitapasztalják melyik az a termék, aminek a termelése a leginkább illeszkedik céljaikhoz. 


A sztártermékeket pedig mint a búza, árpa, kukorica, napraforgó egyre inkább felváltják az egészségesebb termékek, mint a batáta vagy éppen a spárga, amely termékekre egyre nagyobb a kereslet világszerte.


A spárga egyes vadon termő fajtái őshonosnak számítanak a Kárpát-medencében, azonban térségünkön a termesztése és fogyasztása csak a századforduló után terjedt el, amikor felismerték mennyire jó hatással van a szervezetre. Vitamin- és vas tartalma igen magas, A, B1, B2, C, E vitaminban és folsavban igen gazdag. Mivel fagyasztható, egész évben remek vitaminforrás a fogyasztók számára. Gyógyászati célokra is használják, ismert méregtelenítő hatásáról, valamint rendkívül jó antioxidáns, és sokan természetes afrodiziákumként is említik. Emellett pedig remek étel a fogyásra vágyóknak, hiszen nagyon csekély a kalória tartalma. Mindemellett pedig a külkereskedelemben is keresett terméknek számít.


Fogyaszthatjuk sütőben sülten, vagy akár főve is köretként, de a spárgából készült krémleves is igen ízletes, sokan pedig még főételként is tálalják, ilyen például a baconbe tekert spárga. Térségünkben is egyre sűrűbben találkozhatunk vele ilyen-olyan formában az éttermek étlapján.


 A várdaróci Benó család az első spárgatermelők közt van a régiónkban. 2014-ben telepítették első spárga ültetvényüket, azóta pedig termékük már Drávaszög szerte ismert és keresett. Amint azt megtudtam tőlük a spárga termesztés nem túl munkaigényes, hiszen gumója a telepítést követően akár 15 évig is terem. A legtöbb munkát termési időszakban igényli, hiszen a szedést naponta kell végezni, így időigényes, ha pedig nagyobb mennyiségben termelik, akkor a szedés során szükség van alkalmazottakra is. Meleg idő esetén pedig van, hogy naponta kétszer is szedni kell, hiszen a spárga nagyon gyorsan növekszik, főleg a drávaszögi mikroklíma hatására. Miután a növény kivirágzott nem lehet felhasználni, azonban a spárga csak április és június közt terem. Az értékesítést Benóék helyben intézik, főleg az eszéki piacon és Vinkovciban vannak felvásárlóik. 


Benóék vállalkozásukat folyamatosan fejlesztik, egyre nagyobb területen termelnek. Május eleje és június vége között érdemes felkeresnie őket annak, aki szeretne vásárolni ebből az egészséges és ízletes növényből.


Forrás: Tájgazda
Fotó: Tájgazda