A kisdombegyházi cég jelentősen növeli tehénállományát idén a Vidékfejlesztési Program támogatásával

majort
2023. 01. 28., szo – 08:01

Mintegy 10 százalékkal növeli idén a termelést a Kisdombegyházi Agro-Ferr Kft., az év végére hatmillió liter tej előállítását tervezik. A Békés vármegyei családi vállalkozás addigra a jelenlegi 530-ról 800-ra növeli tehénállományának egyedszámát.


Dorcsinecz Balázs az MTI érdeklődésére emlékeztetett, az ősszel adták át a 2,8 milliárd forintból megvalósított új, csaknem tízezer négyzetméteres istállót. A beruházáshoz az összeg felét a Vidékfejlesztési Program keretéből nyerték el, a másik felét önerőből biztosították. Akkor vállalták, hogy a 350-es szarvasmarha-létszámot 800-ra emelik. Vásároltak 130 vemhes üszőt, ettől kezdve saját szaporulatból bővítik az állományt. Most 530 tehenük van, de a nyárra várhatóan 620-ra nő a számuk.


Jelenleg napi 15 ezer liter tejet fejnek le, az év közepére reményeik szerint elérik a 20 ezer litert, így az éves tejtermelésük 5,5 millióról 6 millióra nőhet. (2018-ban még hárommillió liter volt.) Az új, 560 férőhelyes istálló korszerű, az állatok komfortérzetének növelését egyebek között elektromos patamosók, elektromos hátvakarók szolgálják, valamint az állatok alatt, a pihenőbokszban elhelyezett hűtött vízágyak. A fejőrobotokat a tehenek saját szükségletük szerint kereshetik fel.


Dorcsinecz Balázs elmondta: azt remélik, hogy a nyári hőstresszt az állatok már nem fogják megérezni, ami reményeik szerint 10-15 százalékos tejhozamnövekményt, emellett a szaporulatszám-emelkedését és a tej előállítási költségének csökkenését eredményezi majd.

 

Forrás: Békés Megyei Hírlap
Fotó: Behír/Kovács Dénes