Grapoila - a fenntarthatóságra való törekvés nem kérdés

majort
2023. 01. 10., k – 12:35

A Grapoilánál több mint 12 éve foglalkoznak hidegen sajtolt olajok és egyéb natúrélelmiszerek, kozmetikumok gyártásával, hulladékmentes módon. Az olajsajtoláshoz használt, saját fejlesztésű technológiájukkal a lehető legtermészetesebb módon nyerhető ki a magok olajtartalma. 

Pinczés Marianna, a Grapoila márka megálmodója beavatott, a hidegen sajtolás eljárásának kulisszatitkaiba, ami egy vegyszermentes, mechanikai eljárás, melynek köszönhetően az alapanyagul szolgáló magok természetes, egészségvédő összetevői teljes mértékben megőrződnek. Nem pörkölik az alapanyagot, nem használnak oldószereket, aromát, színezéket, tartósítószert, éppen ezért minden hidegen sajtolt olaj egyedi ízzel, illattal, színnel és összetétellel (pl. többszörösen telítetlen zsírsavak, E-vitamin, egyéb antioxidánsok) rendelkezik. 

Hogyan kezdődött?

A Budapesti Gazdasági Főiskolán, elsőéves diákként azt a feladatot kaptam, készítsek marketingstratégiát egy képzeletbeli cég terméke számára. A csapat, amelynek tagja voltam, az akkortájt újdonságnak, sőt, már-már csodaszernek számító szőlőmagolajat szemelte ki magának. 

Amíg mi, fiatalok beleástuk magunkat a témába, addig a szülők besegítettek a piackutatásba, és MLM-ügynököket megszégyenítő módon vettek rá mindenkit a kérdőívek kitöltésére. A szorgos munkával kiérdemelt 5-ös azonban nem mindenki számára jelentette a projekt végét. A kutatómunka során bebizonyosodott, hogy a szőlőmagolaj valóban kincset ér, e felismerés, illetve jó néhány szerencsés egybeesés hatására megszületett a fejemben egy vállalkozás gondolata. Mert mi kell egy vállalkozáshoz? Mivel szőlőről van szó, egyértelmű, hogy tőke, a szó mindkét értelmében. Szerencsére ekkortájt érett be életbiztosításom forintosítható gyümölcse, így ezt kipipálhattam.

Némi bátorság és biztatás is elkélt, ami nálunk a fán – pontosabban a családfán – terem, apukám ugyanis régóta sikeres vállalkozó volt. Azután kellett egy gép, mely képes a szőlőmagból olajat sajtolni. Na, ez már keményebb diónak bizonyult, de akinek a felmenője épp biodízel berendezéseket fejleszt egy olyan megrendelő számára, aki a válság hatására csapot, papot, gépet hátrahagyva angolosan távozik, az előtt felcsillan a remény…  


A próbaüzemhez már csak pár apró módosítás és néhány kamionnyi szőlőmag szükségeltetett. Elkezdődött az alapanyagkeresés a zero waste filozófia jegyében, és ami talán még ennél is izgalmasabb, a vevőkeresés. A tárgyalások során számos mókás szituáció adódott, mert a nagyvállalatok középkorú és igencsak befolyásosnak tűnő gazdasági igazgatói eleinte azt hitték, a fiatalka titkárnőhöz van szerencséjük. Ám ahogy beleástuk magunkat a témába, rájöttek, hogy egy 19 éves lány is lehet céltudatos és tájékozott tárgyalópartner, így megköttettek az üzletek, és rövid időn belül nemcsak több tonna – értékes magokat rejtő – szőlőtörkölyt, hanem vevőt is találtunk. 


Meglepő módon az első vásárló nem a szőlőmagolajra, hanem a gyártás melléktermékeként keletkező pelletre csapott le, mely remek nyúltakarmánynak bizonyult. Szerencsére nem sokkal ezután a 10 000 liter értékes szőlőmagolaj is gazdára talált, és ez a sikerélmény megalapozta a folytatást.


Meséljen kérem a zero waste gyártási technológiáról!


Püspökladányi üzemünkben zero waste gyártás zajlik, azaz a hozzánk bekerülő magok minden „porcikáját” felhasználjuk, és értékes élelmiszereket, natúrkozmetikumokat, illetve állati takarmányokat állítunk elő belőlük. Sok esetben már a hozzánk bekerülő alapanyag is egy másik iparág mellékterméke, „hulladéka”, ilyen például a borászatok szőlőtörkölye, de kaptunk már tökmagot bébiételgyártóktól, és a csipkebogyómagra sem mondtunk nemet a lekvárkészítőknek. Márkanevünk első termékünkhöz, a szőlőmagolajhoz kapcsolódik, a grape és az oil szavak összetételéből alkottuk meg. Ma már 20-féle magból sajtolunk olajat, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően csigás présgépünk a legkeményebb alapanyagokkal (pl. máriatövismag, homoktövismag) is megbirkózik. Zero waste filozófiánknak megfelelően minden melléktermékkel kezdünk „valamit”, az olaj alján leülepedő sűrű masszát például − alapanyagtól függően − gourmet magkrémként vagy natúrkozmetikumként forgalmazzuk, a száraz magmaradványt pedig lisztté őröljük gluténmentes üzemünkben. 

A megnövekedett igények, valamint intenzív exporttevékenységünk miatt gyártókapacitásunkat folyamatosan bővítjük. Alapanyagbeszerzéskor ragaszkodunk a kiváló minőségű hazai, illetve uniós gazdaságokból származó konvencionális és bio alapanyagokhoz, mely az egészséges, gourmet élelmiszerek gyártásának előfeltétele. 

Milyen elismeréseket tudhatnak magukénak?

Hidegen sajtolt olajaink nemcsak egészségesek, hanem ízükkel is kivívták a szakma elismerését. Számos megmérettetésen (Great Taste, ITA, OMÉK, Natexpo) bizonyítottuk, hogy környezetbarát, vegyszermentes módon is lehet kiváló minőségű és rendkívül finom élelmiszereket előállítani. Külön öröm számunkra, hogy egyre több hazai séf és cukrászmester fedezi fel termékeinket, melyek így nemcsak az étlapok gourmet fogásaiban, hanem a győztes országtorták receptúrájában is szerepelnek, immár évek óta. 

Milyen termékeket kínálnak?

Az egészségtudatos vásárlók igényeinek kielégítése mellett szeretnénk mindenki számára egy egészségesebb, ízesebb, színesebb, élvezetesebb alternatívát kínálni a nagyüzemi, finomított étolajoknál, ezért kommunikációnkban kiemelt hangsúlyt kap az edukáció. Az olajok felhasználási lehetőségein túl egészségügyi hatásukat is igyekszünk kihangsúlyozni, hiszen sokan emiatt keresik, fogyasztják a hidegen sajtolt olajokat. Különleges olajainkkal salátákat, mártásokat, szószokat, mártogatósokat, krémleveseket ízesíthetünk, dekorálhatunk, vagy akár kúraszerűen (pl. napi egy teáskanállal) is fogyaszthatjuk azokat. A magasabb füstponttal rendelkező olajokban (pl. repce-, napraforgó-, dió-, kukoricacsíra) pedig akár még pácolhatunk, süthetünk is. 

Natúr magkrémjeink (kender-, tök-, napraforgó-, szezámmagkrém) kiváló szendvicskrém-alapanyagok egy kis vajkrémmel, hagymával, zöldfűszerrel és sóval keverve, édesszájúaknak pedig a mandula-, a mogyoró-, a pisztácia- vagy a diókrémet ajánljuk, pl. mézzel, mascarponéval összekeverve, süteménybe, palacsintába, tortába töltve.

Gluténmentes maglisztjeink nemcsak a diétázók életét könnyítik meg, hanem egy izgalmas, új alapanyagot jelentenek a konyhában. Különlegességük, hogy „nyersen” is fogyaszthatóak, például zabkásába, joghurtba, turmixba keverve. Használatukkal - a liszt típusától függően - rengeteg rosthoz, fehérjéhez és ásványi anyaghoz juttathatjuk a szervezetünket.

A hidegen sajtolt olajok többsége kimagasló E-vitamin-tartalommal rendelkezik, ezért a csipkebogyómag-, szőlőmag- és dióolajunk - az élelmiszeripari felhasználáson túl - egy-egy natúrkozmetikum-család ihletőjévé vált. Szerencsi üzemünkben szappanok, fürdősók, kozmetikai iszapok, ajakápolók készülnek olajaink felhasználásával.
Termékeinket nemcsak Grapoila márkanév alatt értékesítjük, számos partnerünk forgalmazza azokat saját márkanév alatt, emellett bérgyártással is foglalkozunk, immár kutató-fejlesztő szolgáltatással kiegészítve. 

Miben nyilvánulnak meg fenntarthatósági törekvéseik?

A zero waste gyártás azt jelenti, hogy a magok minden részét felhasználjuk, azaz semmi sem kerül kidobásra. Ami nem termékesíthető, abból virágföldadalék vagy komposzt lesz, végső esetben pedig saját fejlesztésű biomassza kazánunkba kerül, mely az üzem és a magszárító fűtéséről gondoskodik. Azontúl, hogy üzemünket fenntartható módon működtetjük és a gyártás során nem keletkezik hulladék, arra is odafigyelünk, hogy termékeink számára megtaláljuk a legkörnyezetbarátabb, újrahasznosítható vagy komposztálható csomagolást. 

Az országban egyedülálló módon budapesti irodánk körül 2020-ban kialakítottuk egy permakultúrás kertet a környezet regenerálására, mely napjainkban már edukációs bázisként funkcionál. Kertbejárásokat, palántavásárokat, workshopokat szervezünk városi környezetben, a fenntartható gazdálkodás iránt érdeklődők, illetve a környékbeli iskolák, óvodák számára.  

Szerző: Tóth Ágnes
Forrás: Grapoila
Fotó: Grapoila