A disznóvágáshoz, kolbászhoz, pálinkához kapcsolódó hagyománytiszteletnek, komoly bázisa van Békés megyében. Az itt élő emberek nem csak otthon, de versenyeken is szívesen megmérettetik a titkos receptjeiket, technikájukat.
Orosháza városában sem volt ez másként, így Békéscsaba és Gyula után - az Orosháza és Térsége Gazdakör kezdeményezésére - Orosházán is létrejött az Orosházi Kolbászklub tagozat, egy csapatba tömörítve a lelkes lokálpatrióta hagyományőrzőket. Csakhamar kiderül, hogy a tagozati keretnél sokkal tovább szeretnének építkezni és önálló egyesületet alakítanának inkább. A művelődési központban jelentették be 2012. július 10-én este, hogy közel 30 taggal megalakult az Orosházi Kolbászklub Hagyományőrző Egyesület és a bejelentéstől önállóan tevékenykedett tovább a csapat. Az alkuláskor már Gyulán is működött hasonló szervezet Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesület néven és Békéscsabán is, Békéscsabai Kolbászklub néven. Az egyesületté válásukhoz komoly lendületet adott, hogy a békéscsabai I. Krajcsó Pál Emlékversenyről az első díjat hoztak el abban az évben. De nem ez volt az első sikerük, 2011-ben tizenkét csapat közül az orosházi kolbászklubosok készítették a legjobb kolbászt Gerendáson.
A Kolbászklub tevékenysége alapvetően a gasztronómia köré épült, a tagok az összejöveteleken szakmai tapasztalatokat cseréltek egymással. Összegyűjtötték a városban lévő legjobb recepteket, a legjobb kolbászt készítő szakembereket, egyenruhát varrattak maguknak és igyekeztek minden gasztrorendezvényre eljutni. Ezzel komoly lendületet adtak az Orosháza gasztronómiai értékeit népszerűsítő munkának.
2013. október 24-én írták alá a Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány és az Orosházi Kolbászklub Hagyományőrző Egyesület vezetői azt a megállapodást, amelyben lefektették a két civil szerveződés közötti együttműködést. Az eseménynek Gellértegyháza adott otthont, ahol azt is bejelentették, hogy nyert a két szervezet közös pályázata. Az orosházi Gellértegyházán lévő 500 négyzetméteres egykori gazdasági épületet 26,7 millió forintból újították fel a támogatásnak köszönhetően. A felújítás után létrejött egy bemutató terem, ahol a térség kulturális értékei kaptak helyet és egy a rendezvénytere, amelyet közösen működtetnek.
A klub igyekezett minden évben az orosházi gasztronómia képviselőiként ott lenni minden nagyobb kolbászversenyen, fesztiválon. De nem csak jelen voltak ezeken a rendezvényeken, hanem kolbászaikkal nyertek is szinte minden évben.
Az Orosházi Kolbászklub Hagyományőrző Egyesület ugyan első alkalommal vett részt az V. Fonyódi Kolbászfesztiválon 2014-ben, máris kiderült, nem utaztak hiába a Balaton partjára. Első helyezett Szilasi H. Tamás, második Bíró János, harmadik Sándor László kolbásza lett. A házi pálinka versenyen pedig Sándor László Irsai szőlőpálinkája második helyezést ért el.
2015-ben az orosházi hagyományőrzők újabb elismerést kaptak, a Hagyományok Ízek Régiók védjegyet kapott az orosházi fehér kenyér és a hagyományosan érlelt orosházi paprikás vékony- és vastagkolbász.
Első hellyel tért haza a kárpátaljai Kászonyból az Orosházi Kolbászklub 2016-ban. Az I. Nemzetközi Bográcsfőző Versenyen 18 csapat állt rajthoz, közülük bizonyult legjobbnak az egyesület, amelynek nem ez volt az egyetlen trófeája abban az évben.
2019-ben a szerbiai Szenttamással (Srbobran) közigazgatási egységet alkotó Turija községben rendezték meg a hagyományos Kolbászfesztivált. Az Orosházi Kolbász Klub tagjai ismét bizonyították, hogy magas szinten űzik “mesterségüket”, ott is nyertek.
Sokszor, sok helyen szerzett dicsőséget Orosházának, az itteni gasztronómiának az Orosházi Kolbászklub, de a koronavírus terjedésével, mint annyi más klub és egyesület, ők is felfüggesztették tevékenységüket. Egy fáradt és csendesebb két év következett az életükben, amelyből az elnökük 2021-es lemondása rázta fel őket.
2021 év végén egészségügyi problémákra és egyéb elfoglaltságaira hivatkozva lemondott klubelnöki tisztéről dr. Muntyán János. A klub közgyűlése a pandémia miatt csak 2022 márciusában ült össze és választott új elnökséget. A volt alapító elnököt, ismét Sándor Lászlót helyezték a vezetői tisztségbe. Titkárként Vígh Antal, gazdasági vezetőként dr. Ökrös Ferenc kapott bizalmat a tagságtól.
Fontos küldetés az övék, a hagyományok ápolásán túl, Orosháza gasztronómiai értékeinek nagykövetei is egyben.
Szerző: Brlázs Róbert
Forrás és fotók: Orosházi Kolbászklub Hagyományőrző Egyesület, Oroscafe