Minőséget, értéket helyből – háziszappan Orosházáról

majort
2022. 12. 03., szo – 12:16

Egyre népszerűbbek a termelői vásárokon a kézműves szappanok, kecske, növényi, levendula és sorolhatnánk a különböző fajtákat. De azt kevesen tudják, hogy igazi tradicionális szappanfőzés már csak Orosházán van az országban, hazai szinten egyedülálló az Oros-Házi-Szappan Kft. és terméke.  


A káefté egy kis műhelyben működik, 30 év óta kialakult a vevőkör – Békés, Csongrád és Szolnok megye lakosai hozzák ide a használt zsiradékot és főzetik ki szappanná.


A főzés Fehér László hagyományos receptje alapján történik, zsiradék, lúg és víz megfelelő arányú keverékéből. Az orosházi szappanfőzésnek több évtizedre visszamenő története van, hat generáció óta a mai napig is családi vállalkozásban főzik a szappant. Fehér László után – aki a Kerekek és Lépések Magyarországon stábjának is megmutatta, hogyan készül a híres orosházi szappan – a Csizmadia család főzte tovább zsírból, lúgból és vízből a házi csodaszert. Néhány éve adták át a stafétát Németh Csillának és férjének, a kft. alapítóinak. A szappant Csilla főzi a Luther utcai házuk udvarán lévő műhelyben, és párja is sokat segít a szappan feldolgozásában, csomagolásában. A főzés alapanyaga biztosított, elsősorban a lakosság által behozott állati zsiradékokból, avas szalonnából főzik ki a szappant.


A szappanfőzés nem könnyű feladat, a teli vödrök cipelése erős fizikumot igényel. 10-12 órán keresztül 50-55 fokban főzni a szappant megerőltető az emberi szervezet számára. A vállalkozás 170-180 kg szappant főz le a 3000 literes üstjében heti rendszerességgel. Az elkészült szappant formába öntik, ami ha megszilárdult 15 kg-t nyom, majd a kihűlt szappan táblákat felszeletelik, darálják és csomagolják. A hagyományos, csomagolt 15 dkg-os szappan mellett 1 kg-os kiszerelésű mosódarát is kínálnak vevőik számára. A szappan mellett készítenek fehér és színes ruhák tisztítására mosóport. Színes ruhákhoz szappan és mosószóda keverékéből, fehér ruhákhoz pedig aktívoxigénes változatban, ami a perkarbonátnak köszönhetően kiváló fehérítő hatással rendelkezik.


Nagyon büszkék tradicionális termékükre, amelyet nem csak a vevőik, de képzőművészek is szívesen használnak alkotásaik alapanyagaként.  Sinkovics Ede 300 kg szappanból köztéri szobrot faragott, Baglyas Erika pedig: Ami marad című installációjához használta fel a 10 db egyenként 50 kg súlyú táblát.


A modern világ újra felfedezi a régit, ráébred arra mennyire termeszéttudatos volt az akkori ember, még ha nem is tudatosan. A természetességre való törekvés pedig egyre népszerűbbé teszi a terméküket a tudatos vásárlók körében, egyre többen keresik a házi szappant. Kész termékeik megvásárolhatók Szeged, Szentes, Hódmezővásárhely kézműves vásárain és természetesen Orosházán helyben is.

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: oroshaziszappan.hu