Gazdálkodók a Kárpát-medencében: Szabó Pincészet

majort
2022. 11. 30., sze – 12:10

Karancs, a falusi turizmusról elhíresült település rengeteg olyan gazdának ad otthon, aki a turizmussal kapcsolatba hozható termékeket termel. A kis település lakói elsőként a régióban már több évtizeddel ezelőtt felismerték, hogy a Drávaszög egy megfelelő turisztikai infrastruktúra kiépítésével vonzó idegenforgalmi desztinációvá válhat. 


Ennek jegyében a roskadozó idős házakat elkezdték felújítani, lakhatóvá tenni, ügyelve arra, hogy azok megőrizzék régies és népies jellegüket. A falusi turizmus után pedig egyre nagyobb a kereslet, hiszen a rohanó 21. században egyre többen sóvárognak a nyugodt és csendes környezet után, amit Karancs képes biztosítani a turisták számára.


Aki Karancson szál meg azt már a faluban is számos lehetőség és látnivaló várja. A Szabó Pincészet is egy olyan hely, amit érdemes meglátogatni. A Szabó család gabonatermeléssel, valamint szőlőtermeléssel és borkészítéssel is foglalkozik. Boraikkal már sokan találkozhattak, hiszen a család Kárpát-medence szerte részt vesz a nagyobb borászati eseményeken, ahol lehetőségük van boraik népszerűsítésére. Hála a minőségi boroknak és a sikeres marketingnek a Szabó bor után egyre nő a kereslet. Ezt felismerve mára már más szolgáltatásokat is nyújtanak a turistáknak. Lehetőség van például a borkóstolásra a család rusztikus stílusban kialakított kóstolótermében, amely egyszerre 56 fő befogadására alkalmas. Külső falai régi téglával vannak bevonva, a belső, piros-fehér csíkosra festett falon pedig felbukkannak a matyó hímzés motívumai. Borkóstolókat előre egyeztetett időpont szerint szerveznek, minimum 5 fős csoportokat fogadnak. A kóstoló során az érdeklődőknek lehetőségük nyílik megismerkedni a kóstolt borok jellegzeteségeivel, de ha igény van rá a házigazdák szívesen beszélnek a táj történelméről és jellegzetességeiről is. Szőlő ültetvényük a Báni-hegy déli domborzatán helyezkedik el, így a minőségi termés garantált. Kínálatukban minden olyan minőségi bort megtalálhatunk, amelynek a Drávaszögi mikroklíma megfelel. Ilyenek például az Olaszrizling, a Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Tramini, Muscat Ottonel, Rosé, Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Merlot. Emelett egyre több, a vidékünkön ritkaságnak számító terméket állítanak elő, ilyenek például az úgynevezett gyöngyöző borok.


Aki tehát teheti bátran keresse fel a Szabó családot, ha a Drávaszögben jár. Az internetes honlapuknak köszönhetően bárki hozzáférhet az elérhetőségeikhez, hívják őket bátran magyar, horvát vagy angol nyelven egyaránt!


Forrás: Tájgazda
Fotó: Tájgazda