Továbbadni évszázadok tudását: a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület

majort
2022. 11. 26., szo – 10:47

Kalocsa és környéke népviselete, díszítőművészete és táncai kiemelkedő helyet foglalnak el Magyarország népi kultúrájában. Az Kalocsai Hagyományőrző Egyesület munkássága visszanyúlik a két világháború közötti időszakra. Az egyesületen belül két csoport dolgozik: a Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Együttes és a Hagyományőrzők Kézműves Közössége. 


Létszámuk 59 fő, és az 5 évestől a 80 évesig minden korosztály képviselteti magát. A csoport a működése során több, mint 20 országban szerepelt, számtalan hazai és nemzetközi fesztiválon eredményt ért el és számos díjat tudhatnak magukénak. 


A táncház mozgalom megújult országszerte, egyre több fiatal mutat érdeklődést iránta, a mozgalom célja a rendszeres táncestek, más szóval a „bálok” megszervezése, hogy ezzel is bővíteni lehessen a szórakozási szokások palettáját. Kodály és Bartók hazájában a tánc mellett fontos feladat a népdalok emlékezetben tartása. Ezek a rendezvények pedig hozzájárulnak a népdalkincs megőrzéséhez. A Néptánc Együttes országos szinten, de kiemelten Bács-Kiskun megyében és Tolna megyében jár fellépni.


Napjainkban a népviselet, hímzés szokásvilág reneszánszát éli. Korunk nagy divatja a népi motívumok hímzése, festése mai modern tárgyakra, ruhákra. A kalocsai hímzés is nagy népszerűségnek örvend. A Hagyományőrzők Kézműves Közössége bemutatja, tanítja a díszítő tevékenységet, a tervezést, kézi-gépi hímzést, pingálást, fajátékok készítését, mézeskalács, paprikás kácsi és egyéb népi ételek készítését. 


Kalocsa népművészete felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Jegyzékére 2009-ben, annak szerves része és Hungarikum is egyben, ennek elérésében nagy szerepe volt az Egyesület tagjainak. Széles tömegeket vonz ez a tevékenység, a zene, tánc, ének szeretete hatja át az egyesület munkáját. A közönség színvonalas szórakoztatása, megismertetése a népművészet elemivel, a hagyományok átörökítése mindkét fél igényeit kielégíti. 


Ízlés és közösségformáló, felelősségvállaló munkáról beszélhetünk. Munkájuk során fejlesztik a ritmusérzéket, javítják a mozgáskultúrát, építik az emberi kapcsolatokat. Minden korosztálynak kínálnak programot, bevonják a fiatalokat is. Viselkedéskultúrát közvetítenek a személyes példamutatással és információkat nyújtanak elődeink életéről, szokásairól, az általuk megteremtett értékekről.


Szerző: Szigeti Tamás
Forrás: Kalocsai Hagyományőrző Egyesület
Fotó: Kalocsai Hagyományőrző Egyesület