Terménytároló és sertéstartó telep fejlesztése, egy földeáki tanyán

majort
2022. 11. 16., sze – 12:09

A Makói Járásban fekvő Földeák külterületén, komoly fejlesztésbe kezdett Kissné Neparáczki Mária, aki a Vidékfejlesztési Program támogatásával a közelmúltban egy új terménytárolót létesített, jelenleg pedig zajlik a meglévő sertéstelep modernizálása.


A Makói Járásban fekvő Földeák külterületén kerestem fel a Kiss család tanyáját, ahol a tulajdonos, Kissné Neparáczki Mária, a közelmúltban komoly fejlesztésekbe kezdett, kihasználva a Vidékfejlesztési Program nyújtotta lehetőségeket. Alapvetően szántóföldi növénytermesztéssel, sertéstartással és sertésből készült termékek készítésével és értékesítésével foglalkoznak, Kiss Betyár márkanév alatt. 


A termények tárolására, a VP-4.1.2-16 - Kisméretű terménytároló, -szárító és -tisztító építése, korszerűsítése tárgyú pályázati felhívásnak köszönhetően, több mint 23 millió Ft támogatással, 50%-os támogatási intenzitás mellett megépült egy közel 400 nm alapterületű gabonatároló, melyet három éve használnak. Az épület létesítésével megoldódott a megtermelt termények egy részének tárolása. 


A fejlesztés folytatódott, a VP-4.1.1-9-21 - Állattartó telepek megújításának 35 millió Ft-os támogatása folyományaként. A sertéstartó telep modernizálása több irányú fejlesztést jelent. Elsőként beszerzésre került egy új, Fendt 311 vario típusú traktor és egy magasnyomású mosóberendezés. A tervek szerint a jövő évben pedig megvalósul a sertéstartó telep technológiai fejlesztése, mely etető és terményszállító berendezések, egy 6 m3-es takarmánytároló siló, vízellátási és légtechnikai eszközbeszerzéseket jelent. Illetve az ingatlan vagyonvédelme szempontjából fontos lépés lesz a kerítés építése, a kamera és riasztórendszer kialakítása. 


Mindezen fejlesztések és korszerűsítések, mind az épületállomány, a géppark és a sertéstartás technológiájának tekintetében hatalmas előrelépés, segítve egy dél-alföldi család mindennapos gazdálkodását.


Meglévő tervek és elképzelések megvalósításában nyújtott segítséget a Vidékfejlesztési Program, a földeáki Kissné Neparáczki Máriának és családjának, akik tanyájukon, terménytárolót alakítottak ki, illetve gép, eszköz és technológiai fejlesztéssel, modernizálják sertéstartó telepüket.

 

Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt