Csupa zöldség és gyümölcs – interjú Horváth Melindával, a Kalotaszeg ízei manufaktúra tulajdonosával

majort
2022. 11. 10., cs – 09:38

A Kalotaszeg ízei egy tradicionális értékrenden alapuló, modern családi manufaktúra, ahol hagyományos receptek alapján szívvel-lélekkel készítik a termékeket. Horváth Melinda és családja azzal a nemes céllal hozta létre vállalkozását, hogy levehessük Erdély ízeit a kamra polcáról mi is, egész évben.

Melindát kérdeztük a hagyományos ízek iránti szenvedélyéről és arról hogyan is kezdett bele saját vállalkozásába.

Milyen termékeket készítenek és forgalmaznak?

A fő irány az erdélyi ízvilágú zakuszka és padlizsánkrém. Erdélyben a padlizsánt és a padlizsánkrémet is vinettának hívják. Magyarországon kevesen ismerik azt a szót, hogy zakuszka. Leegyszerűsítve ez egy zöldséglekvár, ami a legalapvetőbb otthon termesztett zöldségekből készül. 

Milyen receptet használ?

Azt szokták mondani, hogy ahány ház annyi féle recept alapján készül a zakuszka. Én a nagymamám régi receptje alapján készítem. Kezdetben csak egyféle zakuszkát készítettem, aztán kibővült a repertoár még 5 féle ízzel. Az alap összetevők: vöröshagyma, pritaminpaprika, parázson sült padlizsán, paradicsomlé, só, bors, babérlevél, olaj. Az alap ízhez pedig további összetevők adják a változatosságot. 

Készítek natúr, vagy csemege zakuszkát, csípős zakuszkát, paszulyos zakuszkát vagyis babos, gombás zakuszkát, vöröslencsés zakuszkát, currys zakuszkát.

A legjobban kedvelt termékem a padlizsánkrém, azaz a vinetta. Parázson sütöm meg a padlizsánokat, megtisztítás után házilag kevert majonézzel, hagymával, sóval, borssal fűszerezem. 

Ez az a termék, amit friss fogyasztásra ajánlok mindenkinek. mivel nem tartalmaz tartósítószert, nem lehet hőkezeléssel sem tartósítani a házi majonéz miatt, ezért hűtést igényel és csakis frissen fogyasztható.

A zöldséglekvárok mellett készítek gyümöcslekvárokat is, mivel Erdélyben a lekvárt íznek nevezik, így: barack, körte, szilva, meggy, áfonya és füge ízeket. Természetesen a szörpök sem maradhatnak ki a felsorolásból, abból általában kétféle készül: Ríszeges bodzaszörp és a Me-Li szörp. A Ríszeges bodzaszörp a körösfői Ríszeg-tetőről kapta a nevét és mellesleg a tartósítószerként adagolt vodka tartalma miatt is. A Me-Li pedig a nevemből kialakított becenév, és menta-citromfű-limonádé ízesítésű.

Mikor kezdődött a vállalkozás? Mivel foglalkoztak korábban? Honnan jött az ötlet? 

A vállalkozás még gyerekcipőben jár, 2019 nyarán indult. Korábban a négy gyermekemet neveltem és részmunkaidőben informatikát tanítottam a helyi iskolába. Az ötletet egy nagyon megrázó élmény után jött. 2019 januárjában a férjem és a gyermekeim mentettek meg. Éjszaka egy hirtelen szívleállás miatt fél órán át nem voltam az élők sorában. A szerencsés felépülés után, a nem sokkal korábban megálmodott és kitalált szívből jövő, hagyományokra épülő utat választottam.

Maguk termelik az alapanyagokat a készítményekhez?

Az alapanyagot részben mi termeljük, részben pedig helyi termelőktől vásároljuk.

Önök művelik meg a területet, csak a család, vagy alkalmazottak is besegítenek?

Egyelőre kis családi vállalkozásként működünk, a férjem és a gyerekeim segítenek.

Miért érdemes az Önök termékeit fogyasztani? Miben mások, mint a hagyományos bolti termékek?

Elsősorban, mert finomak és egészségesek! Csupa zöldség és gyümölcs. Ezek egyedi kézműves termékek, mindegyik üveg többször átmegy a kezemen a gyártási folyamatok során.

Hol lehet megvásárolni a termékeket?

A Szigetközi Szatyor rendezvényein rendszeresen ott vagyunk, illetve a Pannonhalmi családias vásárokon. Győrben egy kis delikáteszboltban is megtalálhatóak termékeink.

Látogatható a manufaktúra is?

Jelenleg a nagyközönség előtt még nem megoldható, de ha erre jár valaki szívesen látjuk, beugorhat egy kóstolóra.

Mik a jövőbeli terveik?

A jövőbeli tervek? Rengeteg terv, ötlet van a fejemben, amit szépen lassan meg szeretnék valósítani. Első körben minél szélesebb rétegben megismertetni az emberekkel a termékeket, aztán nyitni egy családias, reggeliző, kávézó helyet, hogy aki ide betér, az úgy érezze, hogy megáll az idő. A reggeli után, boldogan induljon a napjára. 

 

Szerző: MNVH
Fotó: Kalotaszeg ízei manufaktúra