Szeretettel keverve

majort
2022. 11. 09., sze – 09:20

Bak Tímea vállalkozásában igen rendhagyó kézműves lekvárok készülnek. Számos gyógynövényt felhasznál, és olyan hozzávalókat is, amik elsőre meghökkentőnek tűnhetnek, ám a vevők kíváncsisága erősebb a meglepetésnél. Munkájában az egyediségé, a kézműves munkáé és a személyes jelenlété a főszerep.


Élete első narancsos sütőtöklekvárjával Bak Tímea 2017-ben édesanyja unszolására nevezett be a helyi lekvárfőző versenyre, és egyből második helyezést ért el. Ez indította el azon az úton, hogy egyre többféle különleges hozzávalóból főzzön lekvárt. Üvegcséiben ehető virágok, gyógynövények és zöldségek társításából egyedi ízvilágú, különleges termékek születnek.


Szerinte a befőzés csodálatos dolog, megmenti az adott évszak zamatait, valószínűleg ezt értékelik a vevői is.
Bak Tímea az egészségügyben dolgozik, területi védőnő. A lekvárfőzés kezdetben hobbinak indult, jelenleg is főállása mellett, hétvégenként foglalkozik vele, ám 2019-ben kistermelő lett, és így már értékesítheti is a termékeit. Úgy érzi, hogy egy nehéz hét után szinte feltöltődik, hogy olyasvalamit csinál, ami másnak is ízlik.


Alapanyagok a kertből


Az alapanyagok nagy részét maga ter­meszti, a ház nagy kertje tele van gyümölcsfákkal. A családtagok kertjeiből is szokott begyűjteni hozzávalókat, így szinte minden felhasznált összetevő házi termesztésű. A termékeiben sokszor elrejt valamilyen virágot, gyógynövényt, ezek a különleges hozzávalók jól kiegészítik és rendhagyóvá teszik a klasszikus gyümölcslekvárokat, mondta Bak Tímea.


Lekvárfőző pályafutása alatt eddig hatvan-hetvenféle kombinációt készített. Igyekszik minden évben újítani, valami szokatlan ízvilágot létrehozni.


Két egyforma termék sosem kerül ki a polcokra. Megtalálhatók kínálatában a hagyományos ízek kedvelőinek szánt vegyes gyümölcslekvárok, de főzött már magvas, alkoholos, gyógynövényes, zöldséges változatokat is.


Fő profiljának a viráglekvárok készítését tartja. Mezőkövesden lakik, így olyan terméket is alkotott, ami méltán viselheti a Matyó Rózsa nevet. De mégsem ez lett a legkedveltebb lekvárja, hanem a Bodzavirág. Ízében és állagában egyaránt páratlan élményt nyújt. Készült már chiamagos, epres, levendulás, narancsos, vadrózsás változatban is. Jelenleg mintegy ötvenféle lekvárt kínál, említette Bak Tímea.


A rendhagyó összetételű termékek közül érdemes kiemelni a zöldséges lekvárokat, melyek tartalmaznak például uborkát, spárgát, csicsókát, pritaminpaprikát vagy zöldparadicsomot. Ezek mellett az alkoholos változatok is különlegesek, amelyek ízéhez a whisky vagy bor is hozzátesz.


Mindegyik egyedi


A termékek minden esetben egy év felhasználhatósági időt kapnak. Egyes termékekből egyszerre általában hét-tíz üveg készül, de amelyek keresettebbek, azokból igyekszik nagyobb mennyiséget készíteni.


Ahhoz, hogy valami jól működjön, foglalkozni kell vele. Az ilyen tevékenységhez nem szükséges teljes munkaidő, inkább csak sok idő és alázat. Hiszen minden egyes virágot, gyümölcsöt vagy zöldséget kézzel szed és tisztít, de ez teszi egyedivé és kézművessé a munkáját. Minden egyes üvegben benne van a szeretete is, emelte ki a kistermelő.


Az egyedi lekvárok iránt egész évben van érdeklődés, de hogy mikor melyik keresettebb, az szezonális.


A vásárlók egy részének már van kedvence, ők már tudják, mit mikor keressenek a kínálatban. Bak Tímea nagyobbrészt az interneten éri el a vevőkörét, így ők leginkább a fiatalok és középkorúak közül kerülnek ki. Aki megkóstolta és ízlett neki a termék, az visszatérő vásárló, sőt továbbadja az élményt az ismeretségi körében, így mindig jönnek újak is.


A legtöbben a különlegességet keresik, sokan ajándékba vásárolják a lekvárokat, így kifejezetten olyan termékre van szükségük, ami nem található meg a boltok polcain – legyen az egyedi ízvilágú, szokatlan összetételű vagy gyógynövényes. Általában nem a gyógyhatásuk miatt keresik az egyedi termékeket, inkább az a motiváció, hogy sosem ettek még csalánból vagy fenyőrügyből főzött lekvárt, véli a kistermelő.


Bár az online értékesítésnek van nagyobb súlya, Bak Tímea termelői vásárokba is eljár, ahol lehetőség van a lekvárok megkóstolására, és személyesebb kapcsolatot alakíthat ki az érdeklődőkkel.


Mivel termékei egyediek, nem érzi úgy, hogy a boltokban kapható olcsóbb lekvárok rontják az esélyeit, hiszen mindenki maga dönti el, mit szeretne venni vagy mennyit tud szánni egy üveg lekvárra. A jövőbeli cél, hogy továbbra is finom, saját termesztésű és válogatott alapanyagokból a lehető legjobb, kiváló lekvárokat készítse. Mindent úgy csinál, mintha magának vagy a családjának szánná, nagy odafigyeléssel és nagy szeretettel.


Díjeső


A bor-, sajt- és egyéb versenyekhez hasonlóan szerencsére a lekvárkészítők is rendszeresen megmérettethetik termékeiket és a mögöttük álló ötleteiket. Ahhoz képest, hogy csak néhány éve kezdte a lekvárfőzést, Bak Tímea már sok eredményt tudhat magáénak, több lekvárja részesült igen előkelő elismerésben, se szeri se száma az első, második helyezéseknek és különdíjaknak. A már említett rózsa- és bodzaviráglekvár mellett díjazott lett a levendulás bodzalekvár, az akácviráglekvár (mézes változatban is), valamint a levendulás sárgabarack és levendulás áfonya is.


A fenyőrügyből, mentából és csalánból készült termékek szintén elnyerték a zsűri tetszését.


Különdíjat nyert a piros-fehér-zöld formáció, vagyis a rózsa–kókusz–sárgadinnye/kivi lekvár. Zöldséglekvárok közül az évek során a zöldparadicsom és az epres pritaminpaprika lett a befutó. Kedvelt termék a narancsos bodzavirág, a Hárslevelűből főzött borzselé, a sárgarózsa levendulával, a kökény szilvával, a levendulás körte, a kávés meggy. Az idén a vadrózsás bodzavirág és a pitypanglekvár értek el dobogós helyezéseket.

Szerző: Nagy Z.R.
Forrás: Kertészet és Szőlészet
Fotó: Kertészet és Szőlészet