Továbbadni évszázadok tudását: Simon Tibor szűcsmester

majort
2022. 11. 05., szo – 11:58

Simon Tibor Nagykárolyban született, 1973 óta foglalkozik szűcsmesterséggel, mely apai örökségként szállt rá, aki először a mészárosinassággal próbálkozott meg, viszont végül a szűcs mesterség mellett döntött. Miután megalapította magán cégét kezdetben alkalmazottakkal dolgozott, mára viszont egyedül készíti a termékeket, az üzleti részében pedig lánya segít neki. 


Tibor számára olyan ez, mint a gyógyszer, nyugalmat ad számára. 

A kezdetek éveiben megtapasztalta, hogy mennyire fontos volt az embereknek a szőrme termékek viselete, ezért a bőr elkészítésének minden pontját próbálta elsajátítani. Korábban bárány- és juhbőr feldolgozással foglalkoztak és többségében munkavédelmi ruházatot készítettek, viszont ez mára megváltozott: Tibor egyedi báránybőr kiegészítőket készít, melyek előállítása nyugalmat ad, és lehetőséget adott neki újjá születni. A kiegészítők által közelebb tudja juttatni a szőrmekészítményeket az emberekhez, és az emberek visszajelzéséből táplálkozva alkot. 

A szűcsmesterség kézműves munkának számít, viszont bizonyos nélkülözhetetlen gépeket is igénybe vesz, hisz ezek nélkül nagyon időigényes a folyamat. A bőrt egy acélból készült szűcskéssel vágják el a levegőben, mivel az ollóval vágott bőr tönkreteszi a szőrmét. A bőrt szabás előtt benedvesítik, kirámázzák, mely speciális szegekkel történik fenyőtáblákra. A másik fontos eszköze a szűcsnek az olló, amivel nyírják a szőrmét, viszont ezt manapság gépre cserélik, mivel egy másfél órás folyamatot pár percesre rövidít, és ezáltal a hatékonyságát tudja növelni. A szűcs egy három élő kézitűt használ, mely erősebb és hasítja a bőrt, emellett szűcsgépet, mely a durva munkában van segítségükre, mint például a papucsszél varrása. 

A rendszerváltás után Magyarországon kettévált a német és az irhás szűcs mestersége, melyben a különbség a feldolgozott szőrme volt. Tibor azon ritka szűcsmesterek egyike, aki mindkét ágazathoz ért, mivel korábban nemes szőrmével is foglalkozott. 

Az utóbbi időben tagja egy kistermelői szövetségnek, akiknek hála, különböző vásárokban találhatjuk meg a termékeit, viszont az internet segítségével nem csak a helyi vásárlók számára vált elérhetővé a munkája, viszont tervez határon túli vásárokon is részt venni. 
Az alábbi webshop-on megtekinthetők és beszerezhetők a Tibor általa készített papucsok, mamuszok, különböző otthoni dekorációk:

 

Forrás: Tájgazda
Fotó: Simon Medea