A hétvégén rendezték meg a bor világának egyik legfontosabb eseményét. Október 14. és 16. között tartották ugyanis a fine wine Oscar-gálájaként is emlegetett Golden Vines Awards díjkiosztó ünnepségét. A rendezvényen két díjjal is gazdagodott a Szepsy Pincészet.
A háromnapos rendezvénysorozaton festői helyszíneken egymást érték az exkluzív vacsorák, borkóstolók, jótékonysági árverések, különleges italok, és a fine wine világának állócsillagai által bemutatott mesterkurzusok. Az utóbbiak közül talán a legfontosabbat Ifjabb Szepsy István tartotta szombaton, aki elhozta a Palazzo Tornabuoni tükörtermébe Tokajt és Mádot, a világszínvonalú Szent Tamás, Urbán és Úrágya dűlők furmintjait. Természetesen a Szepsy névvel fémjelzett szamorodnit és hat puttonyos aszút is volt lehetősége a közönségnek megkóstolni.
Ezzel a Szepsy név és a Tokaji bor méltó környezetbe került, olyan nevek mellé, mint a Krug Champagne, Hennessy, vagy éppen Dom Pérignon. Erről a Magyarországot és Tokajt a világ bortérképére felhelyező eseményről a Dining Guide már hírt adott, azonban a meglepetéseknek és történelmi jelentőségű elismeréseknek ezzel korántsincs vége!
Hatalmas örömmel számolhatunk be ugyanis arról, hogy vasárnap este a II. Golden Vines Awards díjazottjai között magyar név is szerepelt.
Mára legendássá vált életművét elismerendő Idősebb Szepsy István elnyerte a 2022 Golden Vines® Hall of Fame Award díjat, azaz bekerült a Hírességek Csarnokába, a Szepsy Pincészet pedig megkapta a 2022 Golden Vines® Best Fine Wine Producer in Europe díjat, azaz Európa legjobb pincészetének választották.
Minden győztes különleges trófeát kapott, amelyet a Golden Vines® szponzora, a Gucci tervezett, és egy erre az alkalomra készített, díszes ládikóban helyeztek el. A díjak jelentőségét tovább növeli, hogy a hihetetlenül impozáns lista világhírű nevei között a Szepsy az egyetlen név, mely kétszer is szerepel!
A Diningguide megkeresésére a díjakat átvevő Ifjabb Szepsy István mesélt arról, hogy mit jelent számukra ez az elismerés.
Mit jelent ez a díj szakmai szempontból?
Ifjabb Szepsy István: Ez egy olyan díj, amit azoknak osztanak ki, akik 2022-ben is képesek valami újat, valami meglepőt mutatni, megújulni a borvilágban. A díjakat szavazás útján osztják ki, ez úgy megy, hogy öt hónapon keresztül, januártól május végéig minden szakmai platformon megjelenítik a szavazás lehetőségét, nem kötelező persze, de lehet szavazni. Aki például WSET-iskolába, vagy Sommelier-képzésre jár, borkereskedő, vagy valahogyan igazoltan kapcsolódik ehhez a szakmához, az egy adott adatbázisból szavazhat a választottjára. Erre a listára felkerülni pedig csak korábbi, nemzetközi sikerek alapján lehetséges. Ezt a listát titkosan állítják össze, amit én leszűrtem, az az volt, hogy ide a Szepsy Pince olyan borokkal került be, amik Londonban voltak nagyon sikeresek. A londoni piacon 22 éve vagyunk jelen, emiatt figyelhettek fel ránk. A szavazatokat a beérkezés után persze nagyon átnézik, hónapokig vizsgálják a hitelességüket, úgyhogy egy nagyon jelentős, az egész szakmát érintő, az egész szakmát bevonó díjról besszélünk.
Milyen változástatásokra lehet számítani?
Egy ilyen díjjal együtt jár sok olyan dolog, ami nem a hétköznapjaink, a megszokott életformánk része. Általában nem járunk szmokingban Firenze belvárosába szórakozni minden hétköznap, és tudom azt, hogy ezek után sok mindenre kell majd figyelnünk, amelyekre eddig nem figyeltünk a hétköznapok során. Persze a szőlőt ugyanúgy művelni kell, a pincében a munkát el kell végezni, nem erre gondolok. De vannak dolgok, amiket innentől, azért hogy a stílus, a minőség megmaradjon, és hogy tovább tudjunk menni ezen az úton, másképpen kell kezelnünk. Mert készen még nem vagyunk, csak az út legelején járunk. Ide megérkeztünk, ez egy fontos mérföldkő. Azt jelzi számunkra, hogy a munkánkban körülbelül hol tartunk, és hogy mi következik. Itt van a következő évjárat, rengeteg ötlet, kísérlet, munka, fejlesztés, amit még ki szeretnénk próbálni, ami éppen csak elindult. És nincs bennem kétség, hogy ezt az utat végig fogjuk járni.
Forrás: diningguide.hu
Fotó: Szepsy/Facebook