Átadták az év gluténmentes kenyere és péksüteménye díjakat a Magyarok Kenyere programban

majort
2022. 10. 18., k – 09:31

Gluténmentes termelők, élelmiszergyártók csatlakoztak a Magyarok Kenyere programhoz segítő szándékkal, felhívva a figyelmet az egészségügyi okokból nehézséget szenvedők egyre szélesedő csoportjára, egyben reményt, segítséget adva számukra egy sokszor kiemelt anyagi terhet jelentő gluténmentes diéta betartásához. Az együttműködés egyik fontos állomása az első hazai gluténmentes kenyér és péksütemény verseny, melynek a díjátadójára október 17-én a került sor.


Sajnos a kenyér nem mindenkinek jelentheti ugyanazt, az emberek kb. 2%-a gluténérzékeny, és ez a betegség csak szigorú, ún. élethosszig tartó diétával tartható karban. A gluténmentes termékeket előállító üzemeknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük, és a termékfejlesztés ezen a területen komoly kihívás még a tapasztalt szakemberek számára is, hiszen a glutén hiánya megnehezíti a gyártást, némiképp rontja az ízérzéket. Az iparágban tapasztalható innovációnak köszönhetően az elmúlt évtizedben a gluténmentes termékek gyártása sokat fejlődött, a kínálat pedig jelentősen bővült. 


Ez adott alkalmat arra, hogy – hagyományteremtő jelleggel – egy szakmailag is meghatározó verseny szülessen, mely egyrészt bemutatkozási lehetőséget biztosított a gyártók számára, a bírálat pedig a fogyasztóknak is egyfajta útmutatás, hogy a kínálatban megtalálják a legmagasabb minőségű termékeket. A versenyben részt vevő termékek az október 17-i díjátadón is megtekinthetők és megkóstolhatók voltak, de elérhetők a boltok polcain, illetve a verseny eredményeképpen hamarosan megkezdik gyártásukat és forgalmazásukat. 


A verseny a szakmai együttműködés egyik első sikeres lépése volt, a résztvevők ugyanis ez idáig több mint 1 tonna gluténmentes lisztet ajánlottak fel a Magyarok Kenyere program számára, melyet liszt, kenyér és pékáru formájában fogunk eljuttatni év végéig a szükséget szenvedő, lisztérzékenységben érintettek számára.


Az év gluténmentes verseny elismeréseit Győrffy Balázs, a NAK elnöke, dr. Noblis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára és Dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára adta át.


A 2022 Gluténmentes Kenyere verseny díjazottjai: 

1. helyezett: Hunorganic Kft. – Cöli cirok cipó
2. helyezett: NYDFI Kft. (Tibidabo Gluténmentes Pékség) – Chiamagos cipó
3. helyezett: Greenpass Kft. (Free Gluténmentes Pékség) – Magszórásos cipó

A 2022 Gluténmentes Péksüteménye verseny díjazottjai:

1. helyezett: Aranycipó Kft. – Mákos kalács szelete
2. helyezett: Magyar Gluténmentes Pékség Kft. – Kifli
3. helyezett: P.Geri Kft. (DietABC) – Kakaós kalácska

Innovációs Különdíj: Hunorganic Kft. – Universal plus cipó prebiotikumos cikória inulinnal
Forrás: NAK, trademagazin.hu
Fotó: MNVH