Madocsai hagyományőrző lakodalmas kalács

majort
2022. 10. 08., szo – 09:11

A népi hagyományok nem csak a kultúra őrzése miatt fontosak. Ezek az események, szokások, ünnepek abban segítenek, hogy a közösséget is összetartsák. Sok olyan közösség van, akik tevékenységüket a népszokások megtartása és óvása köré szervezik. Ezt a hagyományőrző tevékenységet képviseli Káli Zsuzsanna és családi gazdasága.


Káli Zsuzsanna 2021-ben hozta létre férjével családi gazdaságukat, Madocsán, ahol ma is élnek. A felmenőiktől örökölt lakodalmas kalácsok hagyományát őrzik,  nem szeretnék azt  veszni hagyni, át akarják örökíteni a település és családjuk ifjabb nemzedékeire. 


Ezeket a kalácsokat régen a lakodalmas menetben osztották a hozzátartozók nézelődő rokonainak, ismerőseinek. Zsuzsanna nagyon szeretné ha ez a kalács, ha nem is ebben a formában, de fennmaradna. A hagyomány szerint a kalácsok 4 kilogrammosok voltak, de ma már Zsuzsanna kisebbeket is készít. A kakaóson kívül létezik, mákos, diós, és fahéjas változata is. Többnyire mazsola felhasználásával készülnek, de létezik mazsola nélküli változata is. További összetevői a liszt, tej, burgonya, cukor, tojás, zsír, kakaó, élesztő, vanília aroma, citromhéj, só. Ezek a kalácsok tökéletesek családi reggelikhez és uzsonnákhoz, vajjal, lekvárral vagy mézzel.


A családi gazdaságban kalács mellett mézeskalács készítéssel is foglalkoznak, alkalmakra, ünnepekre. Legtöbbször esküvőre, jegyesajándéknak, köszönetajándéknak, illetve húsvétra, karácsonyra sütik és díszítik. 


Hagyományőrzés céljából a család Lovasegyesületet alakított, mellyel a tradicionális lótartás hagyományait szeretnék megőrizni, beleértve az utánpótlást és a fogathajtást is.

Szerző: Szigeti Tamás 
Fotó: dunakosar.hu