Utálták, ma a legjobbak között vannak – a Végh család pincészete

majort
2022. 10. 07., p – 10:01

A kamaszkor utált szőlőművelése ma a legjobb gasztronómiai és az egyik legjobb családi borászati gazdaságot, pincészetet adja Veszprém megyében. Mindezt három testvér teremtette meg egy 60 lelkes községből, Óbudavárról elindulva. 


Végh Tamás és öccse Róbert a nagyapai örökséget vették újra birtokba Óbudaváron, az Irtáson. Ők már Veszprémben születtek, de egész gyerekkorukban itt töltötték a hétvégéket és a nyarakat. Míg Ők a kapálással és a szőlőmunkákkal küszködtek, a városi gyerekek a Balatonnál strandoltak. Utálták az egészet, ahogy ez már csak lenni szokott.


Aztán ez egyszer csak fordulat történt. Tamás vendéglátós lett, ahogy a szülők is, Róbert szőlész, borász. Mostanra pedig, amikor maguk választották ugyanazt, ami ellen gyerekkorukban tiltakoztak egészen másként látják a munkájuk gyümölcsét is. 


Felnőtt fejjel nagyon értékeli az ember, ha a maga szekerét tolja, a saját vállalkozásáért dolgozik. A kilencvenes években a kárpótlások idején ők is visszakaptak földeket és azóta szépen gyarapítgatják ezeket. Több területen újratelepítették a szőlőt is, jelenleg 3 és fél hektáron gazdálkodnak. Mivel Devecserben van egy családi kocsmájuk, mindig volt saját bázisuk, ahol értékesíthettek, akár 50-70 hektólitert évente. Hat éve értek el oda, hogy már palackos borokat is készítenek, újratelepítésből, új fajtákból. Ezeket többek között tapolcai éttermükben kínálják a vendégeknek.


Mára a bivalyállomány is a gazdaság része, hiszen street-food megállót is nyitottak Budavári Liget néven, Ez nem csak borászati, gasztronómia, hanem saját szervezésű rendezvényhelyszín is. A közönségértékelések szerint az egyik, ha nem a legjobb vendéglátó helyeket hozták létre így a Balaton-felvidéken. 


Egy hatvan lelkes faluban álmodtak hát nagyot a Végh-testvérek. Mára óránként látnak el egy gyengébb nyári napon hatvan elégedett vendéget.


Szerző: Fábry Szabolcs
Fotó: Fábry Szabolcs