11 tonna búzát adományoztak a Tolna megyei gazdák

majort
2022. 10. 05., sze – 10:09

15 millió búzaszem célja, hogy a segítő szándékú gazdák a gyermekeket segítő szervezeteken keresztül kenyeret biztosítsanak az arra rászorulók részére. A 2011-ben útjára indult kezdeményezés idei a Tolna megyei rendezvényén 11 tonna búzát ajánlottak fel a gazdák.


A Magyarok Kenyere-15 millió búzaszem kezdeményezésbe 2013-ban bekapcsolódott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A program szervezését és egyben összefogását a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ látta el ebben az esztendőben is. Tolna megyében négy gyűjtőpont fogadta a gazdákat, összesen hetvenkét magánszemélyt és tizenegy cég adományát, melyből Dunaföldváron a GOF Hungary Kft. malma hétezer-ötszáz kilogramm lisztet őrölt. Az adományozó ünnepséget a megyében 2022. szeptember 22-én rendezték meg. Nagy örömünkre nyolcvanhárom gazda ezúttal közel 11 tonna búzát ajánlott fel a 15 millió búzaszem programnak, így ismét bebizonyítva, hogy a nemes cél megmozgatja a tolnai gazdatársadalmat.

Az adományozó ünnepségen Vendégh Edit a NAK megyei szervezetének elnöke mondott köszönetet a gazdáknak. Jelen volt az eseményen Csike György, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének Tolna megyei elnöke is, aki örömének adott hangot a gazdatársadalom látható egységének létrejöttéért. Rittlinger József, a MAGOSZ elnökségi tagja és egyben a Magyarok Kenyere Alapítvány kuratóriumi elnöke a kezdetektől napjainkig felvázolta a folyamatot, illetve kitért arra is, hogy most már pénzadomány is érkezik a felajánlások között. Dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára kiemelte, hogy a gazdákon kívül sok más szereplő önzetlen segítsége is kellett, hogy a búzából kenyér legyen, és ez el is jusson a rászorulók asztalára.

Elismerő oklevelet vehetett át kiemelkedő munkájáért Lengyel Tamás malomigazgató és Csike György, a MAGOSZ Tolna megyei elnöke a több éves kitartó, önzetlen munkájáért. Zsikó Zoltán, a Magyarok Kenyere -15 millióbúzaszem program Tolna megyei nagykövete a program zárásaként elénekelte a Himnuszt a jelenlevő vendégekkel közösen.


Az adománygyűjtés rámutatott, hogy a magyar gazdatársadalom minden évben tanúbizonyságot tesz arról, hogy a nemes cél érdekében egységes, és hogy milyen nagy erőt képvisel. 


Szerző: Szigeti Tamás
Fotó: Szigeti Tamás