Natúr rostos gyümölcslé és más finomságok Baranyából

majort
2022. 09. 27., k – 11:02

Óbert Ágnes és családja Baranya megye déli részén termesztenek zöldséget és gyümölcsöt saját és bérelt területeken. Gyümölcs- és zöldségleveket, szörpöket, savanyúságokat, szószokat és gyümölcsmustárokat készítenek. A család minden tagja kiveszi a részét a munkából, a termelésből és a feldolgozásból.


Ágnes édesanyjának élettársa foglalkozik főként a termeléssel már hat éve, Ő pedig a feldolgozással. Mindketten főállású őstermelőként, kistermelőként. Hat éves kisfia, Valér is aktívan segédkezik, a természetimádatából fakadóan kíváncsian érdeklődik minden munkafolyamat után. Így született meg a nevük is: V & Á Manufaktúra. 


Évről évre próbálnak többféle zöldséget, gyümölcsöt termeszteni és ezeket minél sokrétűbben feldolgozni. Törekszenek az önellátásra, így a lehető legtermészetesebb módon próbálnak termelni, vegyszerek nélkül (nem teljesen tudják elkerülni, de igyekszenek tanulni és fejlődni), hiszen ők magunk is ezeket fogyasztják. 


Feldolgozott, kézműves termékeik nem tartalmaznak tartósítószert, minden hőkezeléssel készül. Színezékeket, aromákat, ízfokozókat sem használnak. Termékkínálatuk a friss zöldségek mellett gyümölcs- és zöldséglevekből (céklalé, sütőtökös lé és egyéb variációk), szörpökből, savanyúságokból, szószokból, gyümölcsmustárokból áll, melyet folyamatosan bővítenek a vásárlói igények és ötletek alapján.  


Törekszenek arra, hogy ne vesszen semmi sem kárba, igyekeznek feldolgozni, hasznosítani a növények minden részét. A feldolgozás során az egyszerűséget tartják szemelőtt, azonban nem tömegterméket szeretnének készíteni, hanem olyan kézműves portékát, ami nem vásárolható meg a boltokban. Ilyen például a káposztás céklasaláta, vagy akár a sokféle gyümölcsmustár. Ezekhez a mustárokhoz a sombereki Reith Családi Méhészet mézeit használják fel. Fontos számukra, hogy helyi és környékbeli termelők minőségi hozzávalóinak hozzáadásával készüljenek el termékeik. Így támogatják őket, ezzel épülnek jó kapcsolataik.


Mindemellett egyre több a megrendelésük a gyümölcsök és zöldségek bérfeldolgozására is. Mivel nem nagyüzemként dolgoznak a környékbeli embereknek is tudnak segíteni, akinek például csak 30-40 kg szőlőjük van. Nekik is elkészítik a gyümölcslevet, így ők is fogyaszthatják a saját termékeiket. 


Több közétkeztetési intézmény, pécsi és környékbeli étterem tart folyamatosan igényt zöldségeikre és feldolgozott termékeikre. A dunaszekcsői Kriegler Pékség állandó megrendelőik között van, a céklás „szívecske” kovászos kenyerükhöz céklával és céklalével járulnak hozzá.


Ágnes közel két éve termelőként tagja a Pécsi Kosárközösségnek, és az országban működő többi kosárközösség mintájára létrehozták a Mohácsi Kosár Bevásárló Közösséget, melyet augusztusban sikerült elindítaniuk. Ebben nem csak termelőként vesznek részt, hanem alapítótagként és önkéntesként is. Itt fontos számukra, hogy Ők is helyi kistermelőktől tudjanak vásárolni, a helyi kis közösségeket erősítsék. Mindkét Kosárközösség célja, hogy a rövid ellátási láncra törekedve közelebb hozza egymáshoz a helyi termelőket és a vevőket.


Elérhetőek a V & Á Manufaktúra Facebook oldalán: a https://www.facebook.com/naturgyumolcs oldalon.

Szerző: Tardi Csaba
Fotó: facebook.com/naturgyumolcs