Bemutatták Zala zászlósborát Keszthelyen

majort
2022. 09. 21., sze – 11:17

Bemutatták Zala zászlósborát Keszthelyen, a Georgikon campuson. A Hegyke a térség jellemző szőlőfajtáinak elegyéből született, s az a cél, hogy a megyében egyre többen készítsék. A márkanevet azonban csak szigorú bírálat után használhatja egy-egy borászat.


A borbemutató sajtótájékoztatón dr. Szabó Péter, a Georgikon campus főigazgató-helyettese elmondta, a Hegyke a Kárpát-medencében őshonos, Zalára jellemző szőlőfajtákból készül. Tartalmazhat például olaszrizlinget, illetve a Bakonyi Károly által nemesített cserszegi fűszerest, nektárt, pátriát, Rozáliát és koronát is.


– Ez egy hiánypótló kezdeményezés, zászlósbor még nem készült a zalai borvidéken – folytatta dr. Szabó Péter –, s bízunk abban, hogy a Hegyke a Georgikonhoz köthető szőlőfajtáknak is jó hírvivője lesz. Reméljük, ez is hozzájárul ahhoz, hogy a zalai borvidék visszakerüljön Magyarország bortérképére.


A kezdeményezéshez már tucatnyi pincészet csatlakozott, közülük egyelőre kettő – az Ezres pince és a Keszler birtok – használhatja a márkanevet, de a rendszer nyitott, s aki megfelel a kritériumoknak, elkészítheti a saját Hegykéjét, a receptúra ugyanis enged némi rugalmasságot. Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a MATE budai campusának főigazgatója szerint az a vezérelv, hogy „mindig jót csináljon, alkosson valamit a borász, hiszen ez a mesterség valamelyest művészet is”.


– A Hegyke attól különleges, hogy helyi – itt őshonos, illetve nemesített – fajtákból készített cuvée, egy olyan minőségi tétel, amely megállja a helyét. Emellett nem hagyományos, klasszikus, érleltebb, nehézkesebb, hanem kifejezetten virágos, gyümölcsös, friss jelleggel rendelkező, könnyed bor – árulta el Nyitrainé dr. Sárdy Diána.


Keszler Viktor borász azt mondta, a kezdeményezés mozgatórugója, hogy a zalai borvidék „kitörjön az ismeretlenségből”, amit segíthet a közös márka és a hozzá kapcsolódó marketing. Úgy folytatta: a megyére korábban is jellemzőek voltak a vegyes borok, a Hegyke pedig pont ezt a hagyományt követi: nem egy fajtának a jellegzetességei mutatkoznak meg benne, hanem a zalai termőhelyé, s persze az itt élő borászok szaktudása is megjelenik.


Keszler Viktor a saját Hegykéjét olaszrizlingből, cserszegi fűszeresből, zenitből és szürkebarátból alkotta meg, ami „lendületes, élénk savú, gyümölcsös borrá állt össze”. S mindez a megyét megjelenítő címkéjű palackba került, amelynek hátoldalán leírás található a zalai emberekről és az itteni borokról.


Forrás: ZAOL
Fotó: ZAOL