Egész évben látogatható a felújított Oroszlányi Bányászati Múzeum

majort
2022. 09. 14., sze – 11:09

Az Oroszlányi Bányászati Múzeum a város egyik legjelentősebb turisztikai célpontja, Majk szomszédságában, a kolostortól mintegy 700 méterre található. A múzeum felújítása és bővítése a bányásznapra fejeződött be.

A több mint 600 millió forintból megvalósult fejlesztés során időszakos kiállítócsarnokká alakították az egykori XX-es akna kompresszorházát, felújították a korábbi múzeumi épületrészt és új fogadóteret alakítottak ki.

A múzeum két legnagyobb helyiségében megújuló energiával működő központi fűtést építettek ki, így az intézmény egész évben látogatható lesz.

A kiállítás egyik különlegessége a felújított teherfelvonó aknagépház, amellyel a bányatechnológia monumentalitását lehet érzékeltetni. Ott interaktív számítógépes és vizuális animációk mutatják be a szerkezeteket és az egykori munkafolyamatokat.

A létesítménytől irányfényekkel ellátott, gyalogos és kerékpáros közlekedésre alkalmas, zúzottköves, tömörített utat építettek ki a majki kamalduli remeteségig, ahol tavasszal fejeződött be a több mint ötmilliárd forintos felújítás.

A múzeumban az eredeti állapotban megtartott szállítóakna, kötélpálya, csillefeladó állomás és a földalatti mintabánya, valamint a szabadtéri kiállítótér és épületekben létrehozott kiállítás nyújt betekintést a korszak szénbányászatába.

A monumentális bányagépek szabadtéren tekinthetők meg, egyes berendezéseket be is lehet indítani. Az országban egyedül Oroszlányban látható eredeti és működőképes állapotban egy bányamentővé átépített, orosz GAZ 66-os terepjáró teherautó, amelyből 14 példány került különböző bányákhoz az 1970-es évek első felében.


Forrás: Csodálatos Magyarország
Fotó: termeszetjaro.hu