Élményeket rejt a mesés Tiszabábolna, mely sokat fejlődött a Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően

majort
2022. 09. 01., cs – 10:09

Tiszabábolna község Borsod-Abaúj-Zemplén megye dél-keleti részén, a Mezőkövesdi járásban található, ahol mintegy 400 fős lakosság él. Az elmúlt években számos sikeres pályázatnak köszönhetően sokat fejlődött a kis település.

A Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzetben lévő, Tisza-melléki település, Tiszabábolna első írásos említése 1215-ből való, ekkor még Babona néven. Mára a falucska letűnt idők emlékét őrzi nádfedeles, tornácos házikóival, ahol a piros muskátli még büszkén virít az ablakokban. A község néhány száz lelket számlálva igazi baráti közösség, hol élnek még halászok, vadászok, madarászok, illik még a köszönés. Turisztikai vonzerejét talán éppen ennek köszönheti. És a szolgáltatások valóban sokat fejlődtek. Számos Vendégház és turisztikai szolgáltató bővíthette kapacitását és színvonalas szolgáltatásokat nyújthat az ide érkezőknek. Köztük a Sóvirág Vendégház, a Tiszai Élménytúrák szervezője, a Horgász vendégház, a Rabó Vendégház, Balázs Vendégház, a Fehérló – csárda fogadó, a Bobona Vendégház, a Tiszavirág Vendégház vagy a Velo-Pihi Vendégház jó példák a támogatások nyomán születő színvonalas vidéki vállalkozásfejlesztésnek.

Közülük most Balázs Jánossal, a Tiszai Élménytúrák szervezőjével beszélgettem, aki nagyon sokat tett azért, hogy mind a település lakossága, mind az ideérkező turisták jól érezzék magukat és aktívan tölthessék el itt a szabadidejüket. 


Mesélj magadról és arról a vállalkozásról, amit a Leader támogatás segítségével hoztál létre!

„Balázs János egyéni vállalkozó vagyok. Mezőcsáton születtem, Tiszabábolnán nőttem fel és azóta is itt élek. Végzettségem vállalatgazdasági üzemmérnök, mérnöktanár. Kisgyerekkorom óta járom a természetet, kedvenc hobbim a horgászat. A Tisza-tó I. sz. túraútvonalán és a Tisza folyó tiszabábolnai szakaszán immár több mint 10 éve vezetek motorcsónakos vízitúrákat.  A túráimon bemutatom környék vízi világát, az ott élő növény- és állatvilágot, a Tisza-tó történetét és még sok más érdekességet a környékről kisebb vagy nagyobb csoportok részére egyaránt.”


Kéttípusú túra közül választhatnak az ideérkezők, az egyik motorcsónakkal, a másik gyalogosan tehető meg. Ezen kívül a pályázatnak köszönhetően csónak-, illetve kerékpárkölcsönzés is lehető vált a környéken. 

Tisza-Szajlai Holtág túra

Ez a Motorcsónakos vízitúra, melynek hossza 10 km. A túra a tiszabábolnai sulymos csónakkikötőből indul, melyen a Szajlai Holt Tiszát valamint a Tisza folyó 440 fkm-437 fkm közötti szakaszát barangolhatja be a túrázó egyrészt vezetett motorcsónakos túra keretében, de az útvonal bejárható önállóan motoros csónakkal vagy kajakkal, kenuval. A Szajlai Holtág és a Tisza is egy kis hangulatos csatornán közelíthető meg a vízi járművekkel. A Szajlai Holt Tiszán a nádasok, sulyom-és fehér tündérrózsa szigetek között haladva láthatjuk a tó madárvilágát, vízi állatvilágát. Jellemző madárfajok a bakcsó, szürke gém, fattyú szerkő, kormos szerkő, nagy kárókatona, kis kárókatona és a nagy kócsag, valamint a nádas énekesmadarai. A Tisza folyón haladva a túrázó érinti a Kappani forgó kérészes partszakaszát, ahol minden év júniusában látványos tiszavirágzást is megtekinthet. A folyón tovább haladva a 438 fkm-nél a Búláti szigethez érkezünk, ami a horgászok egyik kedvenc horgászhelye ezen a Tisza szakaszon. A Búláti szigettől a IX. öblítőcsatorna zsilipjéhez érkezünk, majd vissza a Tiszára. A Búláti szigetet megkerülve érünk vissza a Sulymos csónakkikötőbe Tiszabábolnára.

Szalakóta tanösvény túra

Ez a Gyalogtúra 2, 64 km hosszú, kettes nehézségi szintű. 

A tanösvény kiinduló pontja Tiszabábolna Fő útjának folytatásával, a településről a puszta felé északra haladva érhető el, ahol egy nádtetős nyitott foglalkoztató várja a vendégeket. Itt található az első információs tábla is, mely a szalakóta védelmét mutatja be.

A tíz információs tábla végigvezet a Bíbickestől a Csincsezugig és eközben a kellemes környezetben sétálva olvashatjuk vagy hallgathatjuk az információkat. A részletes információs táblák mesélnek többek közt a Natura 2000 hálózatról, ezen belül a Borsodi-sík Különleges Madárvédelmi Területről és az itt zajló madárvédelmi tevékenységekről és természetesen a Szalakóta Life pályázat során elvégzett tevékenységekről.


Forrás: tiszaielmenyturak.hu
Szerző: Tóth Ágnes
Fotó: tiszaielmenyturak.hu