A zalaszabari Kányaváry Borbirtokon szervezték meg nemrégiben a Bor. Zene. Zala. fesztivált, melyen egy borászati sikernek is tanúi lehettek a résztvevők. A zalaszentgróti Tarsoly Róbert, a Dóka Éva Pincészet borásza, valamint Keszler Viktor, a Keszler Birtok borásza bemutatták a zalai zászlósbort, a Hegykét.
A friss, üde, lendületes, mégis komplex fehérbor ízig-vérig zalai: alapját a Kárpát-medencében honos, vagy otthonra talált fajták, és a magyar – különösen a Keszthelyhez köthető – szőlőnemesítés gyöngyszemei adják. A Hegyke már palackozva, kóstolásra készen várja a borszeretőket. Az emberek nem bort választanak, hanem egy történetet, egy gondolatot, egy márkát vásárolnak meg. Zala titokzatos vidék, végtelen erdők és szőlővel borított lankák, földből előtörő hőforrások régiója, a zabolázatlan Mura folyó és az érintetlen Kis-Balaton ölelésében. A zalai emberben is van valami megmagyarázhatatlan könnyedség és titokzatosság − a zalai borászban pedig megingathatatlan hit és szeretet is a hegynek nevezett szőlődombok iránt. A Hegyke ezt a történetet meséli el kortyról kortyra, őszintén, élvezettel. A zalai zászlósbor lelkes zalai borászok közös munkájából született azzal a céllal, hogy nevet, arcot adjon a kevéssé ismert borvidéknek. Bár a régió adottságai kiválóak a nagy minőségű borok készítéséhez, a területi tagoltság, a klasszikus értelemben vett pincesorok hiánya, valamint a jellemzően kicsi, családi pincészetek által végzett termelés sokáig nehezítette a tételek népszerűsítését. A borász közösség két éve úgy döntött, egy zászlós borral teszi fel újra a Zalai Borvidéket Magyarország térképére. Ez lett a kezdeményezésben résztvevő borászatok közös bora, a zalai nedű, vagyis a Hegyke. Ötvözi a helyi szőlőfajták legmegkapóbb tulajdonságait: egy friss, könnyen szerethető, mégis komplex cuvée fehérbor, kifejezett illattal, élénk zamatokkal. Összetételét tekintve szigorú szabályoknak kell megfelelnie, melyek azonban kellő mozgásteret biztosítanak, hogy minél több zalai borász elkészíthesse saját Hegykéjét. A házasítás minimum 10, maximum 40 százalékban tartalmaz Cserszegi fűszerest, Nektárt, Pátriát, Rozáliát vagy Koronát, ám a bor gerincét (50-70 százalék között) tipikus kárpát-medencei fajta alkotja, mint az Olaszrizling, a Furmint, a Hárslevelű vagy a Királyleányka. Ezeken kívül a borász használhat még egyéb, a Zala oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM) termékleírásában szereplő fehér fajtát, a fenti arányok betartásával. - A szigorú kiválasztási rendszernek köszönhetően, ha bárki, bárhol felnyit egy Hegykét, nem fog csalódni – fogalmazott Tarsoly Róbert, a Dóka Éva Pincészet borásza. – A palackban az ígért üde, friss, lendületes, mégis tartalmas bort találja majd, mellyel leginkább belekóstolhat a Zalai Borvidék rejtelmeibe. A zalai borászok célja, hogy évről-évre több helyi borászat csatlakozzon a közösségi kezdeményezéshez, és készítse el saját Hegykéjét. Hasonlóan gondolkozik a másik alkotó, a szintén zalaszentgróti, Keszler Viktor, a Keszler Birtok borásza. Elmondta: az idén két borászat késztette el a zalai zászlósbort, mindkettő remek tétel lett. Bíznak benne, hogy jövőre négyen, hatan, vagy akár tízen is lesznek. Szeretnék az ország valamennyi borkedvelőjének, borértőjének megmutatni: a zalai titkokat érdemes megfejteni.
A Hegyke kezdeményezésben részt vettek: Cezar Winery, Dóka Éva Pincészet, Ezres Pince -Kaj István, Kányaváry Borbirtok, Keszler Birtok, Kránicz Borház, Mándli Borház, Medvebor Zalai Borászat, valamint Simon Zoltán, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke.
Forrás: zaol.hu
Fotó: zaol.hu