„Megőrizni a gyümölcs finom természetes ízét” – a Gyomai Háziszörp

majort
2022. 08. 18., cs – 13:03

Kovács Imre és Kovácsné, Pelyva Krisztina Békés megyei őstermelők, házi szörp és lekvár készítéssel másodállásban foglalkoznak. Termékeik készítésekor céljuk az, hogy az emberek - mesterséges adalékok nélkül - természetes alapanyagokból készülő élelmiszereket fogyasszanak. 


2015 óta foglalkoznak szörp és lekvár készítéssel, a gyümölcsöket maguk termelik és maguk is szedik. Minden gyümölcsszörpjük 100 %-os gyümölcsléből készül, nem alma alapúak, szűrt, prémiumkategóriás szörpök, sűrű koncentrátumok, amiket ajánlanak szörpnek, natúr joghurtba, édességekre, vanília fagylaltra öntetként. 


Szörpjeik jelentős részét gyógy- és vadnövényekből állítják elő – citromfű, menta, fenyő, bodza, bozdabogyó, kökény, csipkebogyó – megőrizve értékes hatóanyagaikat. A hagyományos szörpök félliteres üvegpalackban kaphatóak, hígításuk 8-9x-es arányban ajánlott.  A lekvárjaikban nincs zselésítő anyag, sem pektin, hagyományos módon, csak a gyümölcsből, cukor hozzáadásával készülnek. Kínálatukban találunk zseléket is, melyek növényi eredetű zselésítővel készülnek, így vegetáriánusok is bátran fogyaszthatják. Mottójuk megőrizni a gyümölcs finom természetes ízét. 


De lássuk néhány terméküket, mi is készül a Gyomai Háziszörp „boszorkánykonyhájában”:

A bodzabogyó szörp, ami kis részben a nemzeti park területéről való, nagyobb részben a kertjükbe ültetett haschberg bodzából készül, rengeteg c vitamint, antioxidánst és vasat tartalmaz. Vas tartalma vetekszik a ma népszerű cékláéval. Azoknak, akik nem szeretik a céklalevet, mert zöldség íze van, de valamilyen vaspótlást szeretnének a szervezetünk számára, bátran ajánlják. Az íze teljesen más, mint a bodza virágnak. A bodzabogyó egy rég letűnt kor emlékét idézi, nagymamáink ízvilágát, az íze a gyümölcs teára hasonlít, így forróvíz hozzáadásával teaként is élvezhető.


A menta szörp nem csak hűsít nyári meleg napokon, hanem forró vízzel készítve, menta teát kapunk, ezen kívül mivel a menta gyógynövény és az eljárás során igyekeznek megőrizni a hatóanyagait, nagyon jó köhögésre, gyomorpanaszokra, ilyenkor csak a tömény szirupból kell 1-2 teáskanálnyit bekapni.


Termékeiket folyamatosan fejlesztik a természetes eljárások érdekében, aminek köszönhetően az ivóleveket, lekvárokat, teljesen tartósítószermentesen tudják elkészíteni.


Bár honlapjuk nincsen, de a gyomaendrod.com oldalon az apróhirdetéseknél megtalálhatóak.


A békési táj évszázadok óta ellátja gyógynövénnyel, gyümölccsel, hűsítőkkel az itt élőket, mára mindez feledésbe merült volna, ha nincsenek olyan emberek, mint Kovács Imre és Kovácsné Pelyva Krisztina.

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Gyomai Háziszörp