Fókuszban a friss, helyi termékek

majort
2022. 08. 17., sze – 12:29

Napjainkban egyre több tudatos vásárló szeretné a szupermarketek polcai helyett közvetlenül a termelőktől beszerezni a család asztalára kerülő friss élelmiszereket. A Vidék Mustra Rövid Ellátási Lánc (REL) csoportot tizenegy kistermelő azért alapította meg, hogy ennek az igénynek megfelelve közösen új értékesítési lehetőségeket térképezzenek fel és közös marketing munkával népszerűsítsék kiváló saját készítésű és termesztésű termékeiket.


Manapság többen látják be, hogy a kontinenseken, országokon át utaztatott, konténerben érlelt zöldségek, gyümölcsök, fagyasztott húsáruk ugyan olcsóbbak, de messze nem olyan minőségűek, mint a kistermelők kertjéből aznap leszedett zöldség és gyümölcs, vagy a frissan készült tejtermék, a sajt vagy a házias ízestítésű húsáruk, mézek, lekvárok.


E termékek megbízható forrásból származnak, vegyszer- és adalékmentesek, nincs szükségük ízfokozóra és tartósító szerekre. Környezetvédelmi szempontból pedig kiemelkedően nagy jelentőségű, hogy a termékeket nem kell több ezer kilométert utaztatni, ezáltal csökkenthető a levegőszennyezés, a CO2 kibocsátás. 


A friss, helyi termékek értékesítéshez jóval kevesebb csomagolóanyag is szükséges. A vevők kedvelik a termelőknél vásárolt élelmiszereket, és bizalommal keresik rendszeresen a piacokon őket. Egyre többen vannak tisztában azzal is, hogy a helyi termékek vásárlásával egyben a gazdákat támogatják, akiknek ez biztosítja a megélhetést. Azt viszont már kevesen tudják, hogy egyelőre kevés a lehetőségük az előre lépésre, hiszen termelői tevékenységük mellett az értékesítést is saját maguk végzik, fizikailag nem jut idejük és nincs szaktudásuk a heti egy-két-három piaci alkalmon és a vonzáskörzetükön kívül más értékesítési csatornák fejlesztésére, vagy a markingmunkára. 


A gazdák azonban belátták, hogy összefogásra van szükség, hiszen együtt mindez könnyebben megvalósítható. Tizenegy kistermelő ezért alapította meg a Vidék Mustra Rövid Ellátási Lánc (REL) csoportot, az IVON Kft. konzorciumi vezetésével. A csoport alapító tagjai Dallos Zsolt, mézeskalácsos, Knyihár Mihály csabai házikolbász- és húsáru készítő, Horváth Norbert, egerági gazdálkodó, Maszlik Zoltán, friss tej- és tejtermék termelő, Gellai Tibor, családi gazdálkodó, Kósa Sándor zöldség-gyümölcs őstermelő, Kiss Ferenc sajttermelő, Kiss Attila és Schütz Anita családi gazdálkodók, Nyírő Zsuzsa méhész és Szegedi Károly húsfeldolgozó őstermelő. 


A csoportot vezető piacszervező IVON Kft. alvállalkozói szakmai hátteret biztosít a közös, piaci jellegű fejlesztésekhez, elvégzik az új értékesítési csatornák feltérképezését, és összefogják a csoport új csatornákon keresztül zajló értékesítési tevékenységét. Mindenekelőtt  piaci jelenlét hathatós bővítése mellett elősegítik a bekapcsolólódást a fesztiválok, ugyan időszakos, de nagyon koncentrált értékesítési lehetőségeibe. Igény van arra, hogy a több napos/hetes zenei, kulturális fesztiválokon a vásárlók a szórakozás mellett megtalálják a magyar vidék/agrárium termékeit, és ne kényszerüljenek a multinacionális cégek tömegtermékeinek fogyasztására.   


A konzorcium feladata, hogy feltárja a kapcsolatokat a bolti értékesítés/ beszállítás megszervezéséhez, valamint felkutassa a már meglévő online értékesítési felületeket és kidolgozza a hozzájuk való csatlakozás módját. Emellett új, a csoport saját felületeinek létrehozására is törekednek. Az online felület a csoport termelőinek és termékeinek bemutatására szolgál, a későbbiekben online vásárlási lehetőséget nyújtana és a közvetlen vevői értékelésre is alkalmat teremtene. 


A honlap mellett, figyelembe véve a technikai fejlődés irányait, működtetni kívánnak egy mobil applikációt is, amelyen keresztül szintén lehetne rendelni és ez a felület is fórumává válhatna a vásárlói visszajelzéseknek.  


A tervek között szerepel a Vidék Mustra REL csoport tagjai számára Budapest területén egy helyi termék bemutató-bolt kialakítása, ahol nem csak piac/fesztivál alkalmakkor lehet a termékeket megvásárolni, hanem hétköznapokon is.


Fontos cél a nyílt napok szervezése, amelyek keretében a tagok a vidéki telephelyeiken az érdeklődőknek betekintést adnak az termékelőállítás folyamatába.   


A REL csoport tagjai a saját termékeik magas színvonalú előállításával, valamint a piacszervező által megszervezett értékesítési csatornák használatával és a piacszervezővel történő szoros együttműködéssel vállalnak szerepet a csoport működésében. Fontos szerepük még az egységes arculat, marketing stratégia kialakításában és működtetésében való szintén aktív részvétel. Ezáltal elérhetővé válik a közös cél, hogy a vásárlók a lehető legrövidebb úton hozzájussanak a Vidék Mustra REL csoport tagjainak kiváló minőségű, friss, ropogós, ízletes termékeihez.


Tevekénységüket a https://www.facebook.com/termeloi oldalon követhetik nyomon.


Forrás: Vidék Mustra
Fotó: Vidék Mustra