Zsebpénz-kiegészítésből világsiker

majort
2022. 08. 15., h – 06:58

Mikuska Tamás családja évtizedek óta foglalkozik méhészkedéssel, ám végül egy nehéz élethelyzetnek köszönhetően született meg a Mézzz nevű márka. Tamásék a jövőben komoly fejlesztéseket szeretnének eszközölni, ebbe beletartozik egy automata palackozó és címkéző sor, amely segítségével jóval nagyobb mennyiséget lennének képesek előállítani.


Minden rosszban van valami jó


"A szüleim körülbelül 33-35 éve kezdtek el másodállásban méhészettel foglalkozni, egy idő után pedig én is beszálltam a családi vállalkozásba. Elsősorban nagybani méhészkedéssel foglalkoztunk, tehát, a méhészeti szezonban 100-150 méhcsaláddal folyamatosan vándoroltunk a különböző virágkúltúrákra, és az ott megtermelt mézet hordós kiszerelésben adtuk el az adott mézfelvásárlóknak" – mondta Mikuska Tamás.


"A fordulópont akkor következett be, amikor 2014-2015 körül egy évet Belgiumban töltöttem, ahol folyamatfejlesztést tanultam. Az egyetemi támogatás annyira alacsony volt, hogy a kollégiumi szobám bérleti díját sem fedezte, ebből adódóan plusz bevételi forrás után kellett néznem."


Tamás elmondta, hogy a szülei végül kiküldtek neki egy nagyobb adag mézet, amelyet eladott a helyi kollégistáknak. Az ötlet olyannyira bejött, hogy egy hét alatt a teljes mennyiség elkelt, és ekkor fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy miután visszajön Magyarországra erre a tevékenységre fel lehetne építeni egy egész márkát. Így született meg 2016-ban a Mézzz-brand, amelynek a mai napig ő fejleszti a designját, a logóját és szinte mindent, ami a márkához köthető.


Fejlődő gyáregység


"Van egy pergető- és palackozó üzemünk a Nógrád megyei Márkházán, ahol a méz kinyeréséhez minden szükséges berendezés és folyamat kialakításra került. Ide érkeznek be a méhek által mézzel teletöltött keretek. A kitermelés után a méz hordókba kerül, és többszöri szűrési folyamat után történik a palackozás, raktározás, csomagolás, majd innen kerülnek a termékek beszállításra a boltokba és partnereknek."


Tamásék a jövőben komoly fejlesztéseket szeretnének eszközölni, ebbe beletartozik egy automata palackozó és címkéző sor, amely segítségével jóval nagyobb mennyiséget lennének képesek előállítani.


Na de mi is az a krémméz?


„A krémméz és a folyósméz között annyi a különbség, hogy egyfajta krémesítő-eljárást alkalmazunk, amely során egy krémesítő-gép egy adott ideig, és egy adott fordulatszámon keveri a mézet, így végül megkapjuk ezt a különleges, selymesen krémes állagot” – fejtette ki Tamás.


Fontos az egyediség


 "Számos, általam végzett piackutatás után rájöttem, hogy nem a folyós akácmézek piacán kell versenyeznünk, hanem a különleges krémmézek területén, ekkor fejlesztettük ki a bio kakaós vagy éppen a földiepres termékünket is"– mondta Tamás.


A magyar boltok kínálatában ugyan lehet másfajta kakaós mézeket is találni, ám ezen termékek esetében hagyományos kakaóport használnak fel - amelyben cukrok is találhatóak,- Tamásék viszont a már említett dél-amerikai bio kakaóval dolgoznak, amely kiválóan helyettesíti a különböző édességeket, így nem meglepő módon hamar a gyerekek kedvencévé vált.


"A bio kakaós méz után jött a földiepres, a kékáfonyás, a mézeskalácsos és a törökmogyorós verzió is. Ezek mind olyan termékek, amelyek két fő elemre épülnek: a krémmézünkre és valamilyen 100% természetes vagy bio alapanyagra. Így lesznek a termékeink krémesek, rendkívül különleges ízűek és mentesek mindenféle egyéb adalékanyagtól."


Ezért más a termelői méz


Elsősorban azért javaslom a termelői mézet, mert azok – a klasszikus bolti mézekkel ellentétben – szinte biztosan nincsenek felhígítva egyéb adalékanyaggal vagy idegen forrásból származó külföldi mézzel. Ha a méhész értékesíteni szeretné a megtermelt mézet, azt egy bevizsgálás előz meg, melyen ha nem sikeres terméke, akkor elesik a méz értékesítésétől, ami akár a következő évi büdzséjét is veszélyezteti.


Az igazi, minőségi méz továbbra is bizalmon alapul, így vásároljuk biztos forrásból, egyenesen a termelőtől és kerüljük a kétes forrásból származó mézet a multik polcairól.


A mi termékeinket azért is tartom különlegesnek, mivel a magyar fajtamézeken kívül, olyan összetevőket – virágpor, propolisz, bio-kakaó stb. – is alkalmazunk, ahol tudatosan törekedtünk arra, hogy a különböző alkotóelemek természetes gyógyhatásait egyesítsük és így egy üvegcsébe kinyerjük.


Fő az egészség


„A Magyarországon egyedülálló, SuperZzz nevű termékcsaládunk esetében több méhészeti alapanyagot egyesítettünk egy üvegcsében, ami azt jelenti, hogy propoliszt, virágport, krémmézet és egy bio összetevőt használunk fel. Így alakult ki egy olyan magas ásványi anyag tartalmú, immunerősítő méhészeti termékünk, ami egészen egyedülálló a hazai piacon.”


Tamás ezután elmondta, hogy ezt a terméket legfőbbképp a gyerekek kedvéért találták ki, hiszen a legkisebbek sok esetben nem szeretik a propolisz ízét, ezzel a termékkel azonban könnyedén be tudják vinni a szervezetükbe a különböző vitaminokat és ásványi anyagokat.


A fényes jövő


„Természetesen minél hamarabb szeretnénk bekerülni a legnagyobb bio nagykereskedések kínálatába, szerintem ez hamarosan meg fog történni. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon komoly mérföldkő lesz a vállalkozás életében. Amennyiben a termékeink ezen a szinten is megállják a helyüket, a már említett, automatizált gyártósor segítségével akár a külföldi piacokra is beléphetünk. Véleményem szerint reális esély van erre a forgatókönyvre, mivel az elmúlt időszakban komoly érdeklődés mutatkozott az ízesített mézeinkre többek között Szaúd-Arábiából, Japánból és Kínából is. A külföldi piacok tekintetében tehát nagyon kecsegtető, az, ami előttünk áll.”


A Mézzz termékei megtalálhatók az inyenc.hu-n.


Forrás: Haszon Agrár
Fotó: facebook.com/mezzz.hu