Lekvárt is főznek a 250 éves pajtában Jásdon

majort
2022. 08. 15., h – 06:56

Egy kétszázötven éves pajta romjait vásárolta meg az önkormányzat több mint tíz évvel ezelőtt, hogy megmentse Jásd legrégebbi épített örökségét. Végül egy uniós pályázat segítségével sikerült felújítani és új funkciót találnia az épületnek tavaly. A Bodzaház egyszerre interaktív bemutató tér, információs központ és rendezvényhelyszín.


A Bodzaház „ház a házban” megoldással lett felújítva, a régi pajta téglafalai közé egy modern, néhol üvegfalú épület került. Nyeregteteje kinézetre olyan, mint az eredeti lehetett. A beruházás mintegy százmillió forintból tavaly készült el – mondta el Horváth Anita közösség-koordinátor.


Jásd a Bakony keleti kapujának egy kis gyöngyszeme. Fekvését a Bakony Tési-fennsík alatti medencéje és a Gaja-patak völgye határozza meg. A török pusztítást követően a 18. században Gróf Zichy István telepített be magyar, sváb és tót lakosságot. A falu történetét e népcsoportok hagyományai gazdagították, és ezt igyekszik megőrizni és továbbadni a Bodzaház, illetve mellette a tájház is.


A névválasztás is a régmúlt értékeit idézi fel, hiszen Jásd környékén évszázadok óta terem a bodza, és a helyiek különböző formában dolgozzák fel a növény virágát, termését.


A bodza, mint növény sokoldalú felhasználását mutatja be egy interaktív, állandó kiállítás, amelynek egyik különleges eleme egy konyhaszekrény, amelyben egy számítógép segítségével készíthetünk el különböző recepteket – mesélte a Bodzaház munkatársa. Egyedi tervezés alapján állították össze a hagyományos bútordarabba szerelt digitális technológiát. Ha megfelelőképp állítjuk be a hozzávalókat, az elkészítési módokat, akkor a sparhelten lévő fazék tetejét megemelve láthatjuk, hogyan rotyoghat, gőzölöghet a bodzalekvár.


A Bodzaház modern kiállítótere, játékos, interaktív látnivalói szinte szimbiózisban élnek együtt a szomszédos tájházzal, ahol pedig egy időutazás keretében csöppenhetünk bele a jásdi hagyomány, kultúra díszletei közé.


Forrás: Sokszínű Vidék
Fotó: Sokszínű Vidék