Hatalmas Kéz kilátó épült Hollókőnél – a Világörökségi falunk mellett

majort
2022. 08. 06., szo – 08:54

Magyarország egyik leghíresebb falva, az UNESCO Világörökségi listáján is szereplő Hollókő a Cserhát szívében, meseszép természeti környezetben fekszik. Itt található azóriási tenyeret formázó, hivatalos nevén Isten tenyere kilátó. Az óriási tenyeret formázó kilátó Hollókő határában egy igazi különlegesség, amely művészi alkotás is egyben.


Óriási tenyér a hegytető


Hollókő mellett, a Szár-hegy délkeleti oldalában található a különleges Kéz-kilátó, amely gyönyörű panorámás kilátást nyújt a Cserhát hegyvonulataira.


A fából ácsolt alkotás nem egy hagyományos építmény. A különleges formatervezésű kilátószobor egy művészi alkotás is egyben. Az aprólékosan kidolgozott tenyérre a csukló irányából 4-5 lépcsőfokon lehet fellépni, a hüvelykujj pedig meg is mászható.


A hivatalos nevén Isten tenyere kilátó Csíkszentmihályi Benjámin alkotása, amelyet a Farkaskútvölgy csapata álmodott meg.)


Az Országos Kéktúra része


Az új látványosság az Országos Kéktúra vonalán található, és két tanösvényen át vezető gyönyörű túraútvonalon közelíthető meg.


Festői szépségű, vadregényes táj és csodás panoráma fogad minket ameddig a szem ellát. A kilátópont tökéletes pihenőként szolgál az Országos Kéktúra ezen szakaszán kirándulóknak.


Gyönyörű útvonalon közelíthető meg – a Hollókői vár érintésével


Hollókő felől, a Cserhát Natúrpark Zöldútján juthatunk el a hivatalosan Isten tenyere-kilátónak hívott szoborhoz, majd a Kéktúrát követve, a Szár-hegy gerincén át sétálhatunk vissza a Hollókői várhoz.


A várat a Holló tanösvényen kerüljük meg, szép kilátást élvezve a zöld tájból kiemelkedő várra. Végül visszacsatlakozva a Kéktúrára, idilli fekvésű fás legelőkön át érünk le a bájos Ófaluba. Érdemes végig járni a Hollókői-patak völgyében, pallósorokon kialakított Kertek Alja-tanösvényt is.


Forrás: Impress magazin
Fotó: Petró Róbert, Migo