30 év a fogathajtásban.

majort
2022. 07. 29., p – 08:50

Hazánk méltán híres a fogathajtásban, mint lovassportban elért eredményeit illetően. Az elmúlt 30 évben ebben a szakágban tette le névjegyét Hódi Károly többszörös világbajnoki ezüstérmes fogathajtó, aki a szatymazi Fesztivál Sportegyesület elnökeként vesz részt a helyi lovas turizmus szolgáltatásainak bővítésében.


30 év a fogathajtásban, 8 világbajnokságon való részvétel, 4 érem és számtalan hazai siker. Talán a legfontosabb információk Hódi Károly fogathajtó pályafutását illetően. Szatymazi tanyáján kerestem fel, ahol éppen a Lipicai törzstenyészetébe tartozó lovakat abrakolta. 


A látogatás során megismerhettem sportkarrierjét, a lovak és a lovassport iránt érzett elkötelezettségét. Több mint 30 éve hozta létre a Fesztivál Sportegyesületet, mely szervezet keretében többek között a lovassport népszerűsítését tűzte ki célul. Mára visszavonult, mint versenyző, de a szervezet keretében a helyi lovas turizmus fejlesztését fontos küldetésének tartja. 


Ennek szellemében nyújtott be támogatási kérelmet a Déli Napfény Leader Egyesület működési területére meghirdetett, VP6-19.2.1.-21-3-17 kódszámú, "Helyi civil, sport és szabadidős szolgáltatások fejlesztése" című felhívásra. 
Az Egyesület 3,5 millió Ft támogatást nyert el, melynek keretében 4,67 millió Ft összköltségen egy Cziráki típusú, a régi, hagyományos magyar stílust megtestesítő, 4 személyes, kettes fogatolású, túrahintót szereztek be, mely idehaza, egyedi kivitelezésben készült el. A hintó beszerzésével kiemelt céljuk a fogatos túráztatás - mint turisztikai szolgáltatás - meghonosítása és ezzel együtt a helyi természeti értékek népszerűsítése volt. 


Hódi Károly többszörös világbajnoki ezüstérmes fogathajtó szenvedélye a lovak és a lovassport iránt és elhivatottsága a Szatymaz és környéki fogatos túráztatás népszerűsítésében jelentősen hozzájárul a település turisztikai vonzerejének növeléséhez és ahhoz, hogy az ide látogatók megismerhessék a régmúlt idők hagyományos fogatos kocsizásának hangulatát, miközben a helyi természeti értékeket is felfedezik.


Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt