Aratási ünnepséget rendezett a Sóshalmi Olvasókör

majort
2022. 07. 28., cs – 14:31

Hagyományőrző aratási ünnepséget rendezett a Sóshalmi Olvasókör. A kézi aratás előtt megalkudott a gazda a kaszásokkal, azután kezdődhetett a munka. A kombájnok korában ilyet ma már csak bemutatókon lehet látni.


A hódmezővásárhelyi Sóshalmi Olvasókör, több mint 30 éve foglalkozik a mezőgazdasághoz és a népi hagyományokhoz kötődő rendezvények megtartásával. Ebben a körben szerepel, a Hagyományőrző Aratási Ünnepség elnevezésű rendezvényük is, melyet évről-évre, a búza érésekor, aratásakor tartanak és felidézik az egykori, kézi aratások világát. Ezt az embert próbáló munkát hagyományosan arató brigádok végezték, melyek vezetője megegyezett a gazdával a bérezést illetően. 

„- Szép, tiszta a búza, még folyondár sincs benne. Mennyiért vállalják?
- Tizenöt százalékért levágjuk!


- Legyen az csak 10 százalék, mert nekünk is meg kell élni! E mellé napi kétszer adunk enni az aratóknak, kis könnyű reggelit, aludttejjel, túróval, szalonnával, kenyérrel. Ebédre meg elpusztul majd néhány tollas jószág!


- Rendben, legyen 12 százalék és az aratás végére azért csak kerüljön valami ünnepi vacsora!” – így alkudott a gazda az aratókkal Hódmezővásárhely-Sóshalmon, a Sóshalmi Olvasókör hagyományőrző aratóünnepén. Hajdan is hasonlóképpen mehetett végbe az alku. 


Majd megitták az áldomást és elkezdődött a kézi, kaszával végzett aratás, a levágott gabonát marokszedő lányok, asszonyok halmokba, gúlákba rakták. 
„Olvasókörünk 1886-ban alakult. Eleink is minden évben megünnepelték az aratást. A hagyományt visszük tovább. A Sóshalmi Olvasókör 1987-ben kezdte meg újbóli működését. Azóta, a tavalyi pandémiás időszakot leszámítva, minden évben szerveztünk aratóünnepséget” – mondta Molnár Ernő, a Sóshalmi Olvasókör elnöke.


Imre Gábor és Imre Péter Sóshalmon gyerekeskedtek. Édesapjuk 16 évig volt az olvasókör elnöke.


„Gyerekként beletanultunk a hagyományőrzésbe és megtanultuk a kézi aratást is. Sajnos, ma már csak kevés idős ember él, akiktől el lehet lesni a fogásokat. Mi tovább visszük ezt a hagyományt” – mondta Imre Gábor.


Imre Péter éppen a kaszát élezte, amikor megszólítottuk.


„Informatikus vagyok, de beleszülettem a mezőgazdaságba. Édesapám mindig mondogatta, tanulj fiam, a kasza nyelét meg majd megtalálod, ha szükség lesz rá. Régebben egyébként, amíg voltak állataink, lucernát kaszáltunk nagyobb területen, ma már csak az ilyen bemutatókon használjuk ezt a lassan feledésbe merülő szerszámot” – mondta. 


Idén a Sóshalmi Olvasókör hagyományőrző aratóünnepségére ellátogató vendégek végig követték az aratást, majd ezután a református tiszteletes megáldotta az új kenyeret, melyet feldaraboltak és szétosztottak a vendégek között. A résztvevők a családi gazdaságok reformjáról hallgathattak meg előadást. Majd a rendezvény közös ebéddel folytatódott, délutáni órákban pedig, helyi néptáncsoport szórakoztatta a közönséget.  


A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat kiállító partnerként vett részt a rendezvényen, ahol termelőink és a Hálózat munkatársai várták a látogatókat.


Szerző: Benkő Zsolt
Forrás: Délmagyar
Fotó: Benkő Zsolt