Ismét megrendezték VI. Göcseji Dombérozót

majort
2022. 07. 27., sze – 14:40

Az idén a megye székhelyvárosát, Zalaegerszeget kérték fel a 6. Göcseji dombérozó házigazda településének szerepére, a július 17-én Gellénházán zárult programsorozat a Göcseji Tudásközpont előtti téren ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét.


Az első napon 15 göcseji falu – Bak, Becsvölgye, Barlahida, Gombosszeg, Dobronhegy, Gutorfölde, Gellénháza, Kávás, Teskánd, Kustánszeg, Nova, Németfalu, Hagyárosbörönd, Nagylengyel, Zalaszentgyörgy – és Zalaegerszeg mutatta meg magát, értékeit, hagyományai megőrzött kincseit. A fókuszba ezúttal a tájegység építészete került. A placcon népművészeti és kézműves termékeikkel, kertek terményeivel, ételeivel, tájjellegű borokkal, kiadványokkal várták az érdeklődőket, a színpadon dalköreik, táncosaik adtak ízelítőt színes, tartalmas kulturális életükből. 


Az ünnepségre stílszerűen kisbíró – megszemélyesítője Mihály Péter színművész – dobpergéssel kísért meghívóval toborozta a népet. A Himnusz közös eléneklése után bevezetőként Karáth Anita tanár-költő tolmácsolta a 2021-es dombérozó irodalmi pályázatának győztes verseit – a nagyérdemű megismerhette a költemények íróját, Soós Józsefet is. A VI. Göcseji Dombérozó 32 településének résztvevőit a házigazda város nevében Tolvaj Márta polgármesteri főtanácsadó köszöntötte. Mint kiemelte, Zalaegerszeg számára megtiszteltetés, hogy a szervezők felkérték a fontos szerepre, s külön öröm, hogy a megnyitóünnepséget a tudásközpontban tarthatják, hiszen célkitűzéseik azonosak: bemutatni Göcsej értékeit, hagyományait, tudását.


Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri köszöntőjében biztos többek között a települések összefogásának fontosságát emelte ki,  hogy a sokszínű programfolyammal tovább erősítik Göcsej vonzerejét. Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Önkormányzat alelnöke egész Zala megye értékének nevezte, s további támogatásukról biztosította a dombérozót. Magai Ágota, a dombérozó ötletgazdája és főszervezője elmondta, hogy az évek alatt egyre többen csatlakoztak a programhoz, a települések fokozatosan rátaláltak saját hangjukra, kiválasztották azt az értéket, amivel be tudják mutatni közösségüket. Ma már lelkes csapattal, a Göcseji Dombérozó Egyesülettel és a Göcsej Civil Társasággal közösen viszik az egyre szélesebb és színesebb rendezvény szervezői feladatait. 


A színes kulturális és vásári forgatagban színpadra lépett a gutorföldei Nóta- és Népdalkör, Takács Eszter énekes-dalszerző, a gellénházi Vajda József Népdalkör, a Szélrózsa Táncegyüttes, a zalabesenyői Szivárvány Dalkör, az alibánfai Lilaakác Dalkör, a Zalai Táncegyüttes, s divatbemutatón vonultatták fel a népi viseleteket.


Az emeleti kiállítótérben a 2021-es fotópályázat nyertese, a zalaegerszegi Ekler László "Göcseji szegek világa" fotókiállítását Seres Péter fotóriporter nyitotta meg - a tárlaton látható a nyertes kép is. A földszinti Portékamrában Kovács Zoltán Zalai boronapincék című képeiből nyílt fotókiállítás - mindkét tárlat augusztus 8-ig tekinthető meg. 


A IV. Göcseji Dombérozó szombaton Nován a Göcseji aratónapokkal folytatódott és 17-én éjszaka Gellénházán fejeződött be.


A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat kiállító partnerként vett részt a rendezvényen, ahol termelőink és a Hálózat munkatársai várták a látogatókat.


Forrás: Zaol
Fotó: Kaj István