Betyáros Tökmagolaj a Zahorecz családi gazdaságból

majort
2022. 07. 01., p – 09:08

Zahorecz István és családja 2002 óta gazdálkodóként tevékenykedünk, növénytermesztéssel és szolgáltatással foglalkozik. 2020-ban kialakítottak a telepükön egy kisüzemet, ahol 100% hideg préseléssel tökmag készítményeket állítanak elő Betyáros Tökmagolaj néven.


István Kondoroson született 1968-ban. Általános iskolás éveit is itt töltötte, középiskolai tanulmányai során szántóföldi- és kertészeti növénytermesztést tanult, majd növényvédelmi technikusként végezett. Eleinte nagyüzemeknél helyezkedett el főállásban, ahol rengeteg szakmai tapasztalatot szerezett, mellette pedig növényvédelmi szolgáltatást nyújtott a környező településeken élők számára. 1994 óta, mint mezőgazdasági vállalkozó, majd 2002 óta családi gazdálkodóként tevékenykedünk, növénytermesztéssel és szolgáltatással foglalkozik. Családja 1980 óta gazdálkodik Kondoroson, ma már fiai is mezőgazdasági asszisztensként és mezőgazdasági mérnökként aktívan részt vesznek a vállalkozás működtetésében. Az első években gyógynövénytermesztéssel foglalkoztak, majd áttértek a szántóföldi növénytermesztésre, 2012-ben belevágtak a héj nélküli tökmag termesztésébe. A nagy változást a 2020-as év hozta el számukra, közel 10 éve termelték a héj nélküli olajtököt, amit ettől az évtől kezdtek feldolgozni. Kialakítottak a telepünkön egy kisüzemet, ahol 100% hideg préseléssel tökmag készítményeket állítanak elő Betyáros Tökmagolaj néven.


A tökmagolaj egy héj nélküli tökmagból előállított növényi olaj, többféleképpen készülhet. Két készítési móddal találkozhatunk a leggyakrabban, ezek pedig a melegen sajtolás és a hidegen sajtolás. A melegen sajtolást más néven hagyományos eljárásnak, esetleg őrségi módszernek is nevezik. Ez a folyamat úgy zajlik, hogy a magokat megtisztítják, ledarálják, sóval és vízzel elegyítik, magas hőmérsékleten lepirítják és ebből a masszából sajtolják ki az olajat. A régi időkben ezt az eljárást olajütésnek is nevezték. Ezzel szemben a hidegen sajtolás, - ahogy a Betyáros tökmagolaj is készül - sokkal egyszerűbb és egészségesebb. A lényege, hogy a megtisztított magokat egy csigás rendszerű présbe tesszük és kisajtoljuk belőlük az olajat. Nincs hozzáadott anyag, nincs magas hőmérséklet, csupán a tiszta, természetes hidegen sajtolt tökmagolaj.


A tökmagolaj rendkívül gazdag egészséges, szívbarát zsírokban. A benne található zsírsavak jó része ugyanis olyan telítetlen zsírsav, amely pozitív hatással lehet a szív- és érrendszerre. A természetgyógyászok előszeretettel ajánlják a húgyutak megerősítésére, valamint a prosztata problémák megelőzésére és kezelésére. A tapasztalatok alapján rendszeres fogyasztása különösen hasznos a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelésében, illetve megelőzésére, valamint az általa okozott vizelési problémák megoldásában. Egy kutatás során 76 hajhullásban szenvedő férfi 400 mg tökmagolajat vagy placebót vett be naponta 24 héten keresztül. A vizsgálat végén azok, akik tökmagolajat szedtek, magasabb pontszámról számoltak be a hajhullás javulását illetően, és négyszer gyorsabban nőtt a hajuk, mint azoknak, akik csak placebót kaptak.


Zahorecz István és családja gazdaságukban a Zero Waste elvet követve mindent hasznosítanak, amit a természet kínál számukra. A megtermelt tökmagot pirítják, hidegen sajtolt olajat, valamint adalékmentes tökmaglisztet és tökmagkrémet is készítenek. A préselés után megmaradt pellet sem a kukába kerül, hiszen a baromfinak, sertésnek takarmányozásra kiváló, természetes és egészséges táplálékként szolgál. 


István felesége a helyi termelői piacon, a békéscsabai piacon, valamint Békéscsaba Liget vásáron is megjelenik termékeikkel, valamint tagjai a Portéka Közösségnek is. Kiszolgálják az érdeklődőket a kisüzemükben vagy akár otthonukban is. A honlapjukon és a webáruházukban további információk érhetőek el a termékeikről.


Azt mondják, csak az első terméket kell ajánlani a vevőknek, a többit már nem kell! 

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Zahorecz gazdaság