Szakmai képzéssel támogatja a SPAR a hazai beszállító kistermelőket

majort
2022. 06. 30., cs – 13:10

A sok esetben kézműves, hagyományos eljárással készült termékeket gyártó kis cégek számára általában kihívást jelent, miként kapcsolódjanak be egy nemzetközi üzletlánc rendszerébe, hiszen a termékeik elhelyezése csupán az első lépés. A nehézségek áthidalására indította el a SPAR Magyarország folyamatosan bővülő mentorprogramját.


Szakmai képzéssel támogatja a SPAR azokat a beszállítóit, akik hazai kisvállalkozásként, családi cégként kerültek be az üzletláncba két, részükre hirdetett speciális program keretében.


Az üzletlánc elkötelezett a hazai termelők és feldolgozóipar iránt, amit a 2019-ben indított Hungaricool by SPAR termékinnovációs verseny, valamint a 2021-ben kezdett Régiók Kincsei beszállítói program is jelez.


„A kezdeményezésekkel nem csupán a hazai kistermelők piacra jutási esélyeit javítjuk, hanem annak lehetőségét is megteremtjük, hogy egy-egy adott élelmiszer a lehető legrövidebb úton, a leggyorsabban eljuthasson a fogyasztókhoz. A mentorprogram során egyrészt alapvető fontosságú logisztikai, élelmiszer-biztonsági, pénzügyi és jogi ismereteket osztunk meg partnercégeinkkel, másrészt egyre inkább előtérbe kerül a márkaépítés fontossága is, hiszen minden fél közös érdeke, hogy hosszútávon is életképes, sikeres hazai brandek jöjjenek létre” – mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.
A Hungaricool by SPAR verseny keretében az elmúlt 3 évben 26 nyertest hirdettek, akiknek a márkái több mint 90 árucikkel gyarapítják az áruházlánc kínálatát. 


A Beszállítói Akadémia legutóbbi rendezvényén sajtókommunikációról, piackutatásról, marketingstratégiáról halhattak a résztvevők szakmai előadásokat.


A kétnapos rendezvény fő célja az volt, hogy a marketing és a brandépítés terén nyújtson hiánypótló ismereteket az üzletlánchoz kötődő magyar kisvállalkozások képviselőinek, ösztönözze a termékfejlesztést, valamint az innovációt és támogassa a haza vállalkozások hosszú távú piaci sikerét.


Huszonhárom szakember tartott előadást vagy műhelyfoglalkozást a mintegy száz hazai élelmiszeripari kisvállalkozás vezetőjének. Számos azonnal használható, praktikus módszert mutattak be, majd a műhelymunka során a cégek a saját márkájukra vonatkozó feladatokat kaptak, így az őket konkrétan és személyesen érintő esettanulmányokat elemezhették ki később közösen. A szervezők szerint a megszerzett tudás abban is segítheti a vállalkozásokat, hogy más hazai értékesítési csatornákat, sőt, akár külföldi piacokat építsenek.


A SPAR 2022 végéig regionális logisztikai központokat alakít ki Nyíregyházán, Pécsett, Győrben, Székesfehérváron, Zalaegerszegen és Hódmezővásárhelyen. Ezekből fogják ellátni a térségben található nagyáruházakat az „almás” termékekkel.


A Régiók Kincsei program közvetlen támogatást nyújt a hazai agrárágazatban tevékenykedő kistermelőknek, miközben termékeik révén jó minőségű, magyar élelmiszerekhez juttatja a vásárlókat. Az érintett termékeken piros almás logó jelzik a jó minőséget és azt, hogy megvásárlásuk a hazai kistermelőket és munkahelyteremtést segíti.


A SPAR 2022 végéig regionális logisztikai központokat alakít ki Nyíregyházán, Pécsett, Győrben, Székesfehérváron, Zalaegerszegen és Hódmezővásárhelyen. Ezekből fogják ellátni a térségben található nagyáruházakat az „almás” termékekkel.


Az üzletláncban forgalmazott élelmiszerek közel 90 százaléka már most is hazai beszerzési forrásból származik,de az 1,7 milliárd forintos „Régiók Kincsei” beruházás tovább növeli a magyar kistermelő beszállítók értékesítési lehetőségeit.


A Hungaricool by SPAR a hazai gazdaság kreatív forrásainak felkutatására és támogatására irányuló termékverseny, amelynek győztesei eredeti ízkombinációjú, ötletes élelmiszer-termékekkel kerülhetnek az INTERSPAR áruházak, illetve a SPAR online shop kínálatába. A verseny keretében az elmúlt 3 évben már 26 nyertest hirdettek, akiknek győztes márkái ma már több mint 90 árucikkel gyarapítják az áruházlánc kínálatát. A nyerteseket üzleti mentorként, széles körű marketingtámogatással is segíti a SPAR.


A szervezők szerint a megszerzett tudás abban is segítheti a vállalkozásokat, hogy más hazai értékesítési csatornákat, sőt, akár külföldi piacokat építsenek


 „A kezdeményezésekkel nem csupán a hazai kistermelők piacra jutási esélyeit javítjuk, hanem annak lehetőségét is megteremtjük, hogy egy-egy adott élelmiszer a lehető legrövidebb úton, a leggyorsabban eljuthasson a fogyasztókhoz. A távolság lerövidítésével, a szállítási költségek csökkentésével, valamint a fenntartható módon megtermelt árucikkekkel a környezetet is kíméljük. Mivel a „Régiók Kincsei” programunk elsősorban a helyben előállított mezőgazdasági termékekkel kereskedő kis családi cégeknek, egyéni vállalkozásoknak nyújt hathatós segítséget, így az adott térség gazdasági fejlődéséhez is hozzájárulunk” – mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.


Forrás: magyarmezogazdasag.hu
Fotó: SPAR