Átadták a bácsalmási turisztikai látogatóközpontot

majort
2022. 06. 24., p – 12:18

Hivatalosan is átadták, és megnyitotta kapuit a látogatók előtt a város egyik legújabb attrakciója, a Bácsalmási Rakéta Ökoturisztikai Látogatóközpont, amely pályázati forrásból valósult meg. A helyszín kiválóan alkalmas lehet rendhagyó környezetismereti foglalkozások, szabadtéri misék vagy más zenés, baráti vagy akár céges rendezvények lebonyolítására is a csendes meghitt séták mellett.


A természeti értékeket bemutató fejlesztés része a látogatóközpont mellett a város szívébe beékelődve a Kossuth Parkban található őspark területén kialakított Kígyós Tanösvény, amely mellett csörgedezik a Kígyós-patak, és ahol a több száz éves fákkal övezve a zöld környezetben épült egy emelt szintű, háromszög alakú terasz is, amely a fák lombkoronáihoz viszi közelebb a látogatókat.


A Sóstó körül kialakított tanösvény, amelyen körbe lehet járni a területet, a kiépített pallósor madármegfigyelő helyként is szolgál – mondta el Németh Balázs polgármester.


Innen nem messze található a projekt legnagyobb fejlesztése a valamikori rakétakilövő állomás területén, amely korábban onnan kapta a nevét, hogy innen lőtték ki a jégelhárító rakétákat, majd később ifjúsági táborként működött, meglehetősen áldatlan körülmények között.


– Az önkormányzat az elnyert pályázati forrásból itt alakította ki a Rakéta Ökoturisztikai Látogatóközpontot, amely mellett megvásárolt egy hathektáros területet is, ahol korábban halakat nevetek, de ma már egy náddal benőtt terület, és ahol egy tanösvényt alakítottak ki – tette hozzá Németh Balázs, aki a beruházás részleteiről szólva elmondta, hogy a több épületrészből álló látógatóközpontban kialakítottak egy tálalókonyhát, étkezőt, mosdókat, zuhanyzókat, egy nagyobb foglalkoztatótermet, valamint a város és a környék természeti értékeit bemutató kiállítást is berendeztek, felette pedig egy kilátóteraszt alakítottak ki.


– A látogatóközpont a későbbiek során minimális átalakítással újra működhet majd ifjúsági táborként is – mutatott rá a polgármester, aki bízik abban, hogy erre a későbbiek során lesz újabb pályázati forrás.


Emlékeztetett arra is, hogy itt halad el az EuroVelo 13 Vasfüggöny kijelölt kerékpáros útvonal, amely Finnországtól egészen a Fekete-tengerig húzódik, közel 10 ezer kilométer hosszan. A Vasfüggöny kerékpáros útvonal létrejöttét számos európai intézmény támogatta. 2005-ben az Európai Parlament a Vasfüggöny utat az Európai Unió tagállamainak fenntartható turisztikai modelljének ismerte el. A Felső-Bácskai Homokháti Értékmegőrző Natúrpark Egyesület egyik kerékpáros pihenőpontja itt lett kialakítva, ahova, ha betérnek megpihenni a kerékpáros turisták, nemcsak felfrissíthetik magukat, hanem akár még a biciklijeiket szervizelhetik, mert találnak hozzá eszközöket – mutatott rá a polgármester.


Maczkó József Kelebia polgármestere, a Felső-Bácskai Homokháti Értékmegőrző Natúrpark Egyesület elnöke szerint a bácsalmásiak igazán büszkék lehetnek, hogy mertek egy ilyen vállalkozásba belefogni.


– Az egyesület 12 települést fogott össze annak érdekében, hogy a helyi értékeket megpróbáljuk hálózatba kapcsolni. Ennek érdekében a megyei önkormányzattal közösen valósítottunk meg egy nagyobb léptékű programot, az EuroVelo 13-as kijelölt kerékpárút nyomvonalát kitábláztuk, Nagybaracskától Ásotthalomig, illetve három kerékpáros pihenőt építettünk ezen a szakaszon, és ezek közül az egyik itt, Bácsalmáson jött létre – mondta el Maczkó József, aki szerint a lokális gondolkodás mellett térségi és régiós szinten is megvalósult az összefogás a települések között, amiben a bácsalmásiak élen járnak azzal, hogy egy ilyen közösségépítő helyet tudtak létrehozni.

Forrás: Petőfi Népe
Fotó: Bácsalmási Turisztikai Információs Központ