Megújult Kultúr-tér és Élet-tér Balástyán

majort
2022. 06. 11., szo – 09:26

Balástya Községben több meglévő intézmény felújítása után, Leader támogatásból létrehoztak egy új közösségi teret. Emlékházat, mely újabb lehetőséget biztosít, a kulturális és a közösségi életet szervezőknek, kiállítások, programok szervezésére és lebonyolítására.


Balástya Községben a település központjában, a Polgármesteri Hivatal szomszédságában, egy, a közelmúltban átadott, közösségi tér, Emlékház kialakítást tartalmazó, ingatlan felújításéra büszkék a helyi lakosok. A településen az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően több intézmény megújult, modernizálódott. Ez igaz erre a közösségi térre is, melyet nem a helyi önkormányzat használ. Így a Balástyáért Közalapítvány volt a pályázó, a VP6-19.2.1.-51-2-17 kódszámú, Kistelek és Környéke Vidékfejlesztési Egyesület által kiírt, Kulturális, természeti és történelmi értékek megőrzése, egészségtudatos életmódra nevelés elősegítése című felhívásra. A projekt a Kultúr-tér és Élet-tér Balástyán címet kapta.


A fejlesztés keretén belül felújításra és projekt arányos akadálymentesítésre került sor a Balástya Községi Önkormányzat tulajdonában lévő és a pályázó Közalapítvány használatában lévő ingatlanon. A felújítás célja, olyan kiállító termek kialakítása volt, ahol a helyi kulturális értékeket bemutató kiállításokat lehet szervezni, valamint létrejött egy olyan közösségi célt szolgáló terem, melyben az egészséges életmódot bemutató rendezvények, kiállítások és egyéb programok szervezésére van lehetőség. A projekt összköltsége: 17,4 millió Ft, ebből a támogatási rész, 15 millió Ft volt. 


Az átadás keretében a község életében egykor fontos külterületi iskolák kerültek bemutatásra, illetve régi fotók és eszközök kiállításával, a régi falusi élet mozzanatai, a közösségi élet pillanatai is megjelenítésre kerültek. 


Szerző: Benkő Zsolt
Forrás: Balástyáért Közalapítvány, Balástya Község Önkormányzat
Fotó: Benkő Zsolt