Choco De Facto, az innovatív csokoládémanufaktúra

majort
2022. 06. 01., sze – 14:02

A közelmúltban, Hódmezővásárhelyen megtartott, Családi Gazdanap egyik kézműves kiállítója volt a Choco De Facto kézműves csokoládémanufaktúra tulajdonosa, Dr. Csomós Ágnes, aki egyedi, a megrendelő elképzelései szerinti a csokoládékat készít, illetve időről-időre újdonságokkal rukkol elő.


A hódmezővásárhelyi Családi Gazdanapon ismerkedtem meg, Dr. Csomós Ágnessel, aki Choco De Facto néven, 2019-ben, csokoládé manufaktúrát hozott létre. Akkor nem tudtunk hosszabban beszélgetni, de ismét találkoztunk Szegeden, ahol a Szeged Napja rendezvénysorozat részeként megrendezett vásáron kézműves termék előállítójaként vett részt, ízléses és rendkívül finom, kézműves módszerrel készült, egyedi ízesítésű csokoládé bonbonjaival. 


Ágnes elmesélte, hogy mindig is érdekelte a gasztronómia, az íz, az esztétikum és szépség megteremtése. Kíváncsisága vezette, hogy felfedezze a bonbon készítés titkait. Még 2013-ban nyert el egy innovációs pályázatot, ahol prototípusfejlesztés volt a cél. A csokoládéval való foglalatoskodást 2016-ban kezdte el. Elsődleges célja az, hogy tökéletes minőségű csokoládét gyártson. Az ehhez szükséges szakértelem, elhivatottság, az alkotás szeretete jellemzi, valamint az, hogy ezek a csokoládék kivétel nélkül kézzel készülnek. 


Különleges, egyedi termékek előállítása, a fő prioritás. Célja egy saját kis üzlet kialakítása, megnyitása és minél több fajta íz világ kipróbálása. Erről meg is bizonyosodtam, mivel volt szerencsém megkóstolni a bonbonokat, melyek ízei valóban változatosak, úgymint a zserbó, a Rákóczi túrós, különböző fűszeres ízesítésű fehércsokoládé, gesztenyepürés és a hét gyógynövényes különlegesség. 


Speciális, egyedi igényeket is ki tud elégíteni, legyenek azok céges vagy családi megrendelések, egyedi formájúak, vagy íz világúak. Egy hónap alatt megközelítőleg kétezer bonbont képes elkészíteni, melyeket kézzel fest, mindig törekedve az eredetiségre. 


Az egyedi, és különleges csokoládék világa, a Choco De Facto kézműves csokoládé műhelyben elérhető mindenki számára. 
 
Szerző: Benkő Zsolt
Forrás: Dr. Csomós Ágnes, https://chocodefacto.hu/index.php
Fotó: Dr. Csomós Ágnes, https://chocodefacto.hu/index.php