Idén újra megtartották a Gourmet fesztivált Budapesten

majort
2022. 05. 30., h – 10:40

Két év szünet után, az örökség témájával tért vissza a Gourmet fesztivál, amelynek során vezető magyar éttermek, cukrászdák, borászatok, sör- és pálinkafőzdék várták a vendégeket május 27. és 29. között a Millenárison.


Az elmúlt két évben a járványhelyzet miatt nem lehetett megrendezni a Gourmet-t, ez az időszak azonban nemcsak a fesztivál, hanem az egész magyar vendéglátás számára rendkívül nehéz volt – idézte fel Gerendai Károly, a Gourmet fesztivál alapítója.


Mint hozzátette, az utóbbi két évben számos vendéglátóhely bezárt, még több konyha munkaerőgondokkal küzd, ennek ellenére a Gourmet-ra idén is túljelentkezés volt a kiállítói oldalon.


Ráadásul a jegyeladások is minden eddiginél magasabbak voltak ez pedig igazolja, hogy a közönség is várta már a fesztivált.


Gerendai Károly felidézte: a Gourmet eredeti célja az volt, hogy a minőségi magyar gasztronómia iránt érdeklődők egy helyen kapjanak átfogó képet a legjobb hazai éttermekről, cukrászdákról, borászatokról, sör- és pálinkafőzdékről. Ehhez immár a Millenáris megújult parkja is olyan minőséget adott, amilyet az induláskor megálmodtak – tette hozzá.


Dankó Virág, a Millenáris ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy az utóbbi időszakban 6,5 hektárosra bővült a létesítmény területe, és az ipari műemléképületek is komoly felújításon estek át. A B csarnokban nemrég megnyílt a nagyszabású Álmok álmodói 2.0 kiállítás is, amelyet a Gourmet látogatói kedvezményes jeggyel tekinthettek meg – fűzte hozzá.


Nemes Richárd, a fesztivál főszervezője arról szólt, hogy a mintegy száz kiállítót felvonultató rendezvényen ezúttal nem egy adott alapanyag vagy étel volt a kiemelt téma, hanem az örökség fogalma.


Ennek jegyében nem volt megkötés arra, hogy a kiállítóknak milyen alapanyagot kell használniuk, milyen ételekkel kellett jelentkezniük, ehelyett az a kérés a séfek felé, hogy nyúljanak vissza gyermekkori emlékeikhez, a családi és helyi hagyományokhoz. A rendhagyó témának köszönhetően a kínálat is minden eddiginél színesebb volt.


A rendezvényen a Gourmet Akadémia minden nap workshopokkal és demófőzésekkel várta a tanulni és szórakozni vágyókat. Fellépett többek között Széll Tamás (Stand), Tóth Szilárd (Salt), Mizsei János (MÁK), Farkas Richárd (Pajta), Bíró Lajos és Dani, de Steiner Kristóf vegán workshopján is részt lehetett venni, ahogy a gyoza (japán tésztagombóc) készítését is megtanulhatták az érdeklődők.


A Gourmet zárónapja gyermeknapra esett, ezért a Gourmet Akadémia ekkor kifejezetten gyerekeknek, családoknak szóló programokkal készült, a Millenáris játszótere pedig a fesztivál gyermekhelyszínévé alakult.


A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat kiállító partnerként vett részt a rendezvényen, ahol termelőink és a Hálózat munkatársai várták a látogatókat.

Forrás: gourmetfesztival.hu
Fotó: Facebook/@GourmetFesztival