Ma már köztudott, hogy az elfogyasztott élelmiszerek hatással vannak mentális és fizikai állapotunkra. Nem csak energiát adnak, de a tiszta, teljes értékű élelmiszerek segíthetnek megelőzni a korai öregedést és bizonyos betegségeket is. Ezek olyan minimálisan feldolgozott és közvetlenül a természetből származó termékek, melyek adalékanyagoktól, színezékektől, aromáktól, édesítőszerektől és hormonoktól mentesek. A hétköznapokban azonban gyakran gondot okoz, hogy honnan is szerezhetnénk be ezeket megbízható, hazai, hiteles forrásból.
A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat munkatársai ilyen biztonságos és egészséges termékeket keresve egy termelői vásáron találkoztak először a Naspolyaliget Manufaktúra termékeivel. Járomi-Rózsa Andrea és férje nagy odafigyeléssel, szívvel-lélekkel készítik organikus termékeiket. Vele beszélgettünk az organikus termelésről, termékeikről és a vállalkozás mindennapjairól.
Milyen termékeket készítenek és forgalmaznak?
A Naspolyaliget manufaktúrában elsősorban gyógynövény és fűszernövényekből készítünk szörpöket, teakeverék különlegességeket és fűszereket. Termékeink között natúr és cukormentes, mézes gyümölcs szószok, kompótok, lekvárok, aszalványok is találhatóak. Idényjelleggel savanyúságokat chutney-kat is készítünk.
Mikor kezdődött a vállalkozás? Mivel foglalkoztak korábban, honnan jött az ötlet?
Egy pár évvel ezelőtt született meg a döntés, hogy elhagyva a nagyváros nyüzsgő forgatagát egy zöldebb, természetközelibb, élhetőbb kisvárosba költözzünk, Pilisvörösvárra. Beleszerettünk a kis sváb városkába, a gyönyörű zöld környezetbe és a csodálatos hegyekbe. Már akkor eldöntöttük, hogy egy kicsit nagyobb telket vásárolva megpróbálunk gazdálkodni, hogy egészséges, vegyszermentes élelmiszer kerüljön a családi asztalra. Akkor még nem gondolkoztunk a vállalkozáson csak a saját önellátásunk volt az elsődleges cél.
Férjemmel korábban Angliában éltünk és dolgoztunk, ahol megismerkedhettünk a kertészkedés alapjaival és örömével. Lenyűgözött minket az angol vidéki kertek romantikája, stílusa és eleganciája, mely inspiráló volt számunkra is a kertünk kialakítására. A Naspolyaliget egy városi kiskert lett a festői szépségű pilisi hegyekben egy kis angol fűszerezéssel.
A családi vállalkozást két évvel ezelőtt kezdtük el hivatalosan, de már korábban is készítettünk finomságokat elsősorban saját családunk számára, majd később a barátainknak és az ismerőseinknek is. A rengeteg pozitív visszajelzés arra ösztönzött minket, hogy kipróbáljuk magunkat a „nagyvilágban” is és ezért közösen belevágtunk a vállalkozásba.
Honnan jött a Naspolyaliget elnevezés?
A Naspolyaliget elnevezés, a kertben korábban is megtalálható, két egyenkét körülbelül 50 éves naspolyafáról jött, melyről minden évben kiváló naspolyatermést szüretelhetünk. Kitűnő vitaminforrás a téli hónapokra, melyből naspolyaszörpöt és lekvárt készítünk.
Mennyire voltak nehezek a kezdetek?
Egy vállalkozás elindításához rengeteg szorgalomra és kitartó, áldozatos munkára van szükség. A kert kialakítása és építési munkálatai még nem fejeződtek be, így még elég sok ráfordított időt, energiát és törődést igényel. Természetesen ezzel párhuzamosan gondoskodnunk kell a már telepített növények jólétéről és a feldolgozás fázisairól is. A családi manufaktúrában mindenki kiveszi a részét, a nagyszülőktől a gyereken át mindenkinek megvan a saját feladata. Mindent saját kezünkkel végzünk a kertműveléstől, a betakarításon és feldolgozáson át, egészen az értékesítésig. Hálásak is vagyunk mindenkinek a szeretettel végzett, odaadó szorgos munkájáért.
Mit jelent az az önök esetében az organikus jelző? Milyen kertészeti módszert alkalmaznak a termesztésben?
Jelszavunk: „You are, what you eat” – azaz „Az vagy, amit megeszel” - Ludvig Andreas Feuerbach-ot idézve. Mivel termékeinket a legnagyobb gondossággal, szívvel, lélekkel és szeretettel készítjük ezért nem engedünk be semmilyen vegyi anyagot a termelésünkbe. Ez igaz a feldolgozásnál használt egyéb alapanyagokra is. Alapelveinkhez tartozik a természettel harmóniában való kertművelés. Vegyes növénykultúrás (permakultúrás) kertészeti módszert alkalmazunk az évszakok körforgásában. Ez azt jelenti, hogy a megfelelően és gondosan kiválasztott növények egymás mellé ültetésével, társításával elősegíthetjük és támogathatjuk kedvező fejlődésüket és kölcsönösen védhetjük őket a kártevőiktől. Ezt jelenti számunkra az organikus kertészetet.
Miért érdemes az Önök termékeit fogyasztani? Miben mások, mint a hagyományos bolti termékek?
A mi termékeink mögött magas minőség és érték van, szív, lélek és szeretet. Talán ez az a hozzáadott plusz, ami megkülönbözteti a más egyéb boltban árult termékektől. Mindezt vásárlóink is érzik, mert fontos számunkra, hogy megismerje a kedves vásárló, hogy ki van a termék mögött és honnan származik.
Nagy energiát fordítunk a környezetvédelemre és az újrahasznosításra. Termékeink csomagolásának megtervezésénél figyelembe vettük, hogy teljes mértékben újra felhasználható legyen.
Exkluzív megjelenésű termékeinket szeretettel ajánljuk különböző ünnepekre, családi eseményekre és céges ajándékként.
Hol lehet megvásárolni a termékeket?
Szezonális árukészletünkről e-mailben vagy telefonon érdeklődhet a kedves vásárló, mely elérhetőségeket megtalálhatja a www.naspolyaliget.hu weboldalon. A termékeink előre egyeztetéssel megvásárolhatók Pilisvörösváron a mintakertben. Jelen vagyunk országszerte vásárokon és rendezvényeken, mint például a havonta megrendezésre kerülő termelői piacon, a Platz Piacon. Webáruházat nem üzemeltetünk, de folyamatosan bővítjük forgalmazó partnereink listáját, melyről bővebb információt weboldalunkon vagy Facebook oldalunkon kaphat az érdeklődő.
Az elmúlt évek nehézségei, a pandémia milyen hatással voltak a vállalkozásra?
Csak két hónappal a pandémia előtt kezdtük el vállalkozásunkat, de nem hagyhattuk, hogy az események teljes mértékben elkedvetlenítsenek és visszafordítsanak bennünket a kitűzött célunktól. Így hát szabályoknak és a lehetőségeknek megfelelően tovább folytattuk tevékenységünket.
Mik a jövőbeli terveik?
A jövőbeli terveink között szerepel, hogy miután elkészül a kert, megnyitjuk azt a nagyközönség előtt és látogathatóvá tegyük. Bepillantást nyerhetnek majd az érdeklődők a termesztésbe, az organikus kertművelésbe vagy akár egy workshop-on keresztül egy magaságyás építésébe. A cél az, hogy bemutassuk, mit lehet kihozni egy városi kiskertből és hogy bárki lehet kiskertész.
Szerző: MNVH
Forrás: Naspolyaliget Manufaktúra
Fotó: Naspolyaliget Manufaktúra