Trizsi Ízek Szociális Szövetkezet - a Nemek Közötti Egyenlőség Európai LEADER Díjának döntőse

majort
2022. 05. 13., p – 09:33

Trizs község Magyarország északkeleti határvidékén fekszik, az Aggteleki Nemzeti Park szomszédságában. Lakossága csupán 200 fő. A Trizsi Ízek Szociális Szövetkezet a település fejlesztése érdekében megvalósított programjával a LEADER France és az Európai LEADER Szövetség a Vidékfejlesztésért meghirdetett Nemek Közötti Egyenlőség Európai LEADER Díjának pályázatán a döntőbe jutott. 


A kistelepülésen több éves múltra visszatekintő szövetkezet és az általuk benyújtott pályamunka célja a munkanélküliség csökkentése, jövedelmező, hosszú távú helyi tevékenység megteremtése, a falu befogadóképességének és társadalmi kohéziójának erősítése volt.


Az 1990-es években a munkalehetőség kevesebb lett a térségben, az egykor virágzó szénbányák, a vaskohászat és a vegyipar nyújtotta megélhetési biztonság csökkent a településen is. A férfiak többsége a falutól távol keresett munkát. Sokak számára csupán a helyben kínált közfoglalkoztatás jelentette a kiutat a munkanélküliségből, rendszeres jövedelmet biztosítva családjuknak. 


A településen felismerték, hogy a természetes, egészséges alapanyagok és élelmiszerek iránti kereslet növekedésével egyre népszerűbbek a hagyományos módszerekkel készült házi készítésű termékek. Ezt látva a trizsi asszonyok és lányok néhány éve mertek nagyot álmodni és tudásukból, hagyományaikból, tapasztalataikból, szorgalmukból létrehozták a Trizsi Ízek Szociális Szövetkezetet.


A korábban is gondos gazdaként tevékenykedő gyümölcstermesztő és ebből évről-évre finomabbnál finomabb házi termékeket készítő családanyák számára szinte magától értetődő volt a választás: prémium minőségű szörpöket és lekvárokat kezdtek készíteni a dédnagymamáiktól örökölt receptjeik alapján.


A közösségben tradicionálisan főként a férfiak voltak a kenyérkeresők, a munkanélküliség, majd a heti ingázás korszaka után szkeptikusak voltak a női munka anyagi megtérülését illetően. Felmerült bennük a kétely, hogy a „háziasszonyi munka” tud-e olyan jövedelmet biztosítani a családoknak, mint a férfiaknak korábbi keresete. 


Az idő azonban bebizonyította, hogy a nők is képesek helytállni a képességeikre épülő közösségi vállalkozásban, mely a családnak bevételt, a nők számára pedig önbizalmat és elismerést nyújt. A férfiak ma már büszkék a vállalkozóvá vált feleségeik sikerére.  


Jelenleg tizenöten dolgoznak a gyártásban, csomagolásban és értékesítésben. Az általuk készített lekvárok és szörpök a falu hírnevét öregbítik. A kiváló kezdeményezést felkarolva a Magyar Állam a Szövetkezetet egy gyümölcsfeldolgozó kisüzem és géppark megépítésének finanszírozásával támogatta.


A szövetkezet termékei a Borsod-Torna-Gömör LEADER Egyesület védjegyét viselik. A LEADER csoport pedig saját marketingeszközeivel támogatja a szövetkezetet, így például helyi termékeket népszerűsítő napokat szerveznek és egyéb rendezvényekre juttatják el a készítményeket.


A szövetkezet a gyümölcsfeldolgozás, a termelés és partnerek a számára történő értékesítés mellett a közelmúltban egy helyi termék boltot, egy mozgóboltot és két étkezdét is útjára indított. Termékeik nagy részét a BTGE „Földrajzi terület kiváló terméke” címke alatt árulják, valamint vannak olyanok is, amelyek a Magyar termék Nonprofit Kft. „Hazai termék” márkáját viselik. 


A Nőnap alkalmából a Leader France az ELARD-dal együttműködve ünnepséget szervezett a Nemek Közötti Egyenlőség Európai LEADER Díjának átadójára. Ez a verseny, amelyen minden európai HACS részt vehetett, a LEADER 2014–2020 program által finanszírozott konkrét eredményeket emeli ki, amelyek hozzájárulnak a nemek közötti egyenlőséghez a vidéki területeken. 


A „Fókuszban a trizsi nők” egyike volt annak a hat projektnek, amely bejutott a nemek közötti egyenlőség európai LEADER-díjának franciaországi döntőjébe, így nemzetközi elismerést hozott a településnek és Magyarországnak egyaránt, példájukkal arra ösztönözve a hazai és európai nőket, a kis, vidéki közösségben élőket, hogy érdemes bízni hagyományaikban és értékeikben, hiszen ma is felépíthető ezekre a jövő vállalkozása.


Trizs lakóinak ősei a királyi erdők őrzői voltak, ismerték a föld gyümölcseit és gyógynövényeit. Az általuk hagyott örökség, az ősi gyümölcsfajták, az erdőkből és mezőkről származó termékek, valamint a hagyományos receptek képezik a leszármazottjaik jövőjét megteremtő vállalkozás alapját.


Forrás: elard.eu
Fotó: facebook.com/trizsiizek