Gazdálkodók a Kárpát-medencében: a Csacsa tanya varázsa

majort
2022. 05. 11., sze – 09:17

Gyergyóditró központjától gyalogosan alig tíz percre van a Csacsa tanya, mégis távol a rohanó mindennapoktól. Egy ambiciózus fiatal házaspár tanyája ez, akiknek álma volt az önfenntartás hazai földön, s akik meg is valósították ezt, mert volt bátorságuk belevágni. Kilyén Ferenc és neje Emőke nyugodtabb, élhetőbb és egészségesebb, gyökereikhez közeli életet alakítottak ki maguknak.


Már az első randevújukon eldöntötték, tanyán fognak élni. Családi fészkük a béke szigete, de a megélhetést is biztosítja, hiszen tejtermékek, szörpök és szezonális zöldségek vásárolhatók náluk.


A tanya három fő lábon áll, a család jövedelmének egyik része a méhészkedésből érkezik. A Csacsa tanyán ízesített mézeket készítenek, fahéjas, levendulás, gyömbéres is kapható, a legkeresettebb a piacon viszont a vegyes virágméz, hiszen ennek nagyon kedveznek a környező vegyszer- és szennyezésmentes legelők.


A méhészkedés mellett palántatermesztéssel is találkozhat az idelátogató, és bár nem egyszerű, Ferenc nagy szakértelemmel végzi ezt a feladatot is. Mivel sokféle módszert és titkot hagynak apák fiúra s azok is fiaikra, több félreértett vagy kevésbé hatásos módszer is gyakorlatban van a palántatermesztők között. Ferenc, mint kertészmérnök ezen hibák kijavítása érdekében YouTube csatornát is indított, ahol rövid és roppant informatív videókban oszt meg hasznos praktikákat mindenkivel, aki érdekelt a palántatermesztéssel kapcsolatban. (A csatorna linkje itt elérhető: https://www.youtube.com/channel/UCwh63UHAtypy_61BQhG66cQ )


Feketeribizli szörp szezonban ribizli, málna, csemegekukorica, dísztök, és ha marad felesleg, más szezonális zöldség, illetve kecsketejből készült házi tejtermékek is kaphatók a tanyán, mint például krémsajt, joghurt. Elmondásuk szerint egy kecskével indult, amikor kislányuk leszokott az anyatejről, onnantól pedig gyarapodni kezdett az állomány. 


„Célunk az önellátás népszerűsítése, különböző ökológiai szemléletű és korszerű praktikák bemutatásával, valamint a kis családi gazdaságunkban megtermelt egészséges élelmek értékesítése” – írja Facebook oldalukon (https://www.facebook.com/Csacsatanya/).


Ferenc összefoglalta, miben rejlik a Csacsa tanya varázsa: „a tanya számunkra az a hely, ahol a mai világban a legkiegyensúlyozottabban lehet élni, gyereket nevelni és minőségi időt tölteni a családunkkal, miközben értéket, igazi táplálékot állítunk elő.”


Céljuk az is, hogy népszerűsítsék az általuk vezetett békés, önfenntartó életmódot, ami nem egyszerű, de megéri a belefektetett munkát. A család tanácsa azoknak, akik most szeretnének belevágni az önfenntartó életmód kialakításába az, hogy legyenek álmaik, ne adják fel azokat és nagyon fontos, hogy a tizedik kudarc után is újra kell kezdeni, nem szabad feladni és a siker is meg fog születni. Elengedhetetlen szerintük az is, hogy kicsiben kezdjék és ha lehet nem egyedül, hanem egy hasonló gondolkodású párral.

Forrás: Tájgazda
Fotó: facebook.com/Csacsatanya