Lassan kezdődik a szüret és a befőzés időszaka Koczka Mama befőzdéjében

majort
2022. 05. 06., p – 12:36

Egy koppánymonostori kis házikóban készülnek a környék finomabbnál-finomabb savanyúságai és a különféle gyümölcsökből készült lekvárok, befőttek, rostos italok, szörpök, mindenféle mesterséges adalék nélkül.


Csaknem 20 évvel ezelőtt sajnos az egyik családtagnál táplálék allergia alakult ki, ezért csak tartósítószer nélküli élelmiszereket fogyaszthatott. Azért, hogy segítsünk az áldatlan állapoton, önszorgalomból csírátlanított-, tartósítószer-, liszt- és cukormentes savanyúságokat és befőtteket készítettünk számára – mesélte el Koczka Lajosné. Később aztán jöttek a különféle, minimális cukortartalmú lekvárok is. Elmondása szerint amelyik gyümölcsnek kevesebb az úgynevezett „pektin tartalma”, az abból készült lekvárhoz minimális mennyiségű barna nádcukor és almapektin kerül.


A gyümölcsöket, zöldségeket saját maguk termelik, a beérett termést férjével és a családtagokkal közösen szedik. Bár a kert nem túl nagy, mégis sok minden megterem, amiből rengeteg finomság készül, úgy mint: málna, ribizli, berkenye, feketeszeder, áfonya, alma, körte, cseresznye, meggy, de uborkát, csalamádét és darált chilit is készítenek. A szüret és a befőzés májusban a cseresznyével kezdődik, majd folyamatosan tart, ahogy a gyümölcsök érnek. 


- Annak különösen örülök, hogy nagy az érdeklődés és a kereslet, sok diabetikus vásárlóm is van, akiknek glukononnal készítem el a termékeket – mondta el Koczka Lajosné, majd hozzá tette: - Szeretettel várok minden kedves vásárlót, akik Koppánymonostoron személyesen a befőzdében, illetve pénteken az ácsi piacon, de bábolnai, a nagyigmándi és a pannonhalmi piacon is gyakran megtalálnak.

Forrás: komarom.hu
Fotó: Nagy Tamás