A Dobosi Birtokközpont – Generációról generációra

majort
2022. 05. 04., sze – 12:41

A Dobosi család 1721-től él azon a csodás környéken, ahol létrehozták a Dobosi Birtokközpontot. A borokhoz való kötődésük is ide nyúlik vissza, és mai napig előszeretettel vezetik be az idelátogatókat a szőlő, és az abból készült ízletes nedűk világába. Lenyűgöző, hogy 300 éve száll generációról generációra a bortermesztés hagyománya a családban.


A 300 év mögött és már a mai generáció mögött is számos átdolgozott tavasz nyár és ősz áll, mely nem volt könnyű akkor sem és ma sem. Nem volt könnyű ez Dobosi Győző és Dobosi Bálint, a család legfiatalabb tagjai számára sem. Miközben a társaik a Balatonban lubickoltak, ők sokszor a szőlőben végezték izzadságos munkájukat. A sok áldozat azonban meghozta gyümölcsét. Önszántukból döntöttek úgy, hogy felelős tulajdonosokként támogatják szüleik elképzeléseit, és szívügyüknek tekintik a borbirtok fellendítését, mely laikus szemmel is látható eredményt hozott. Teljes odaadással mesélnek a családi örökségről. 


A TSZ-ek megalakulása, és az ezzel járó területek államosítása után 30 évvel 1 hektárnyi szőlőterületet tudhatott magáénak a család, melyen abban az évben, 1988-ban megépült a pince. Dobosi Dániel, aki ennek a gazdálkodásnak a megálmodója 1989-ben kilépett az állami szövetkezetből, hogy elképzeléseit valóra válthassa. 


Ma már 25 hektárt művel együtt a család, és minden kérdésben közösen döntenek. Dániel, feleségét, Dobosi Ilonát már 1978-ban bevezette a borászat rejtelmeibe, amolyan randevú gyanánt. Ez valljuk be eredményes volt, ugyanis a házaspár szenvedélyévé és életfeladatává vált a borászat, és az ő kettejük összehangolt munkájának köszönhető a Dobosi Pincészet mai állapota. Gyermekeiknek szabadkezet adtak, semmiképp nem szerették volna rájuk erőltetni saját vágyaikat, hagyták őket elmenni, tapasztalni, visszatérni. Ma már többnyire a két fiú irányítja a Pincészetet, teljes odaadással, és szívből. 


Bálint és Győző, akik a szőlőben nőttek fel, - ott tanultak meg biciklizni, befűzni és törzset pucolni - akiknek gyerekkoruk óta a traktor és a pince a fő életterük, és akik már 12 éves korukban szakmai sikereket értek el - például a Zánkai Borheteken,- el sem tudtak volna képzelni más továbbtanulási opciót, mint a szőlész-borászat. Az ő közös munkájuk, fejlődésük az első palack bortól,- melyet  1996-ban palackoztak,- addig gyarapodott, hogy az idei év tavaszán már átadásra kerül a család panoráma wellness létesítménye, mely pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt. 


2014-ben, - miután balatonfüredi területekkel bővülve - elérték a 25 hektáros birtokméretet, elkészült a vendégházuk 6 szobával. 2018-ban nagyságrendileg már 100.000 palack bort állítottak elő, majd 2020-ra megvalósult a család nagy álma, a Birtokközpont 8 szobával, étteremmel. Nagy büszkeségük az étterem, melynek séfje az osztrák származású Klaus Deutschmann, aki több Michelin csillagos étteremben alkotott már.


Érdemes ellátogatni erre a birtokra, ahol a család szívét-lelkét beleadva készíti borait. Egy igazi több generációs családi vállalkozás az Övék, melyet nagy odafigyeléssel alakítanak és fejlesztenek évről-évre. Odaadásuk érezhető a fogadtatáson, a finom, borokon és ételeken is.


Szerző: Fábry Szabolcs
Fotó: Fábry Szabolcs