10 000 db tojás, és egy 5 méter magas, szénából készült nyúl díszíti Kéthely központját

majort
2022. 04. 17., v – 11:03

2015-ben kezdték el húsvéti díszítést Kéthely központjában. Első évben közel 1200 db tojás gyűlt össze, amit fára akasztottak. A tojásfa mellett látható egy 2,6 méter magas 325 kg-os tojás, és egy monumentális nyúl, szalmából. Idén a dekorációs elemeket egy tojásalagúttal egészítették ki, melyen éjszakánként világítanak a tojások.


A tojásgyűjtés szervezése idén is Vancsó Mihályné nevéhez fűződik. 2016-ban négy darab új, 1,5 m-es tojást faragtak az önkormányzat dolgozói, melyeket a Kéthelyi Általános Iskola, a Napközi Otthonos Óvoda, a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthona, valamint Erős Nikoletta és Molnár Balázs polgármester közösen festettek ki.


2017-ben egy óriástojással növekedett a dekoráció, valamint Bódis Józsefné és Bódis József által készített három fa nyuszival. A rollerozó kisnyulat és a kerékpározó nagy nyulat Vancsó Mihály készítette.


2018-ban egy monumentális nyúl készült el, amely egy vasvázból áll, ami szénával lett beborítva. A vasváz súlya meghaladja a 250 kg-ot. A díszítés része egy óriáskosár és tyúkanyó, valamint egy lovasszekér is.


Tavalyi évben megkerestek minden Somogy megyei önkormányzatot, hogy küldjenek el egy tojást a településükön jellemző mintával és a település nevével. A cél az volt, hogy a megyét, Somogyországot népszerűsítsék és ezzel elkészüljön a megye tojásfája. Gyönyörű alkotások jöttek, melyek a fa magasabb pontjain láthatók.


Az óriástojás magassága 260 cm. Elkészítését nagyrészt Molnár Balázs végezte, de nagyon sokat segítettek önkéntesek is. A tojást 4 nap alatt készítették el, súlya összesen körülbelül 325 kg és 8,2 m3 polisztirolt használtak fel hozzá, valamint 125 kg vakoló anyagot. Oltiné Maczkó Nikolettel és Mika Ramónával az alap festését csinálták meg, a gyönyörű mintát a helyi általános iskola rajztanára és tanulói készítették, Szatmári Norbert, Dávid Enikő és Tóth Lóránt. A mintát Szatmári Norbert rajzolta meg, a tojás egyik felén egy népi motívum, míg a másik felén Magyarország címere alatt Kéthely címere található.


Az idei évben a korábbi dekorációs elemeket egy tojásalagúttal egészítették ki, melyen éjszakánként világítanak a tojások. A dekoráció április végéig lesz látogatható, hisz május 1-én a teret a falu májusfája fogja díszíteni.


Húsvét másnapján a délelőtti órákban jó idő esetén tűzoltó autós locsolást tartanak, melyre sok szeretettel várnak minden érdeklődőt.


Forrás: Csodálatos Magyarország
Fotó: Csodálatos Magyarország