Őshonos Állatpark és helyi termékek Alsóújlakon

majort
2022. 04. 16., szo – 09:15

Varga Károly őstermelő és családja hozta létre és tartja fenn a Vas megyei Alsóújlak község határában elterülő, őshonos és honosult magyar háziállatoknak otthont adó majort. Hosszú évek munkájával élményportát alakítottak ki, ahol a különböző háziállatok tartásának megismerése és állatsimogatás mellett helyi alapanyagokból készült termékek kóstolhatók és vásárolhatók meg.


A gazdaság kb. 80 hektáron terül el, az alapját kárpótlási földek adták, ehhez apránként vásárolták meg a csatlakozó területeket. 2002-ben indult az állatok betelepítése, először kis állatlétszámmal, majd folyamatosan növelték az állományt a terület állatlétszám-eltartó képességének határáig. 


A gazdálkodási területet ligetek, erdősávok és mezőgazdasági feltáróutak határolják, természetes környezetet biztosítva a legelő állatok számára. Az extenzív, legeltető állattartás az agrár-környezetgazdálkodási program előírásainak betartásával, tájfenntartó módon valósul meg. Itt a gazdálkodási tevékenység nem rombolja a természetet, ellenkezőleg: hozzájárul a természetes növényzet és állatvilág, a kultúrtáj megőrzéséhez.


Átlagosan 20 bivaly és 30 db szürkemarha van a gazdaságban. Kezdetben 250-300, az utóbbi években 50 körüli mangalica, kecskék, racka és cigája juhok, pónik, csacsi, gyöngytyúkok, pulykák színesítik az Állatpark életét és kínálatát. 


A szakmai munkát is fontosnak tartja a gazda, tagja a tartott állatok tenyésztő szervezeteinek (Magyar Házibivaly, Magyar Szürke Szarvasmarha és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének.)


2008-ban Leader-pályázat segítségével emelték a gazdaság központi helyén álló gasztropajtát, amely 40 fő befogadására, kóstoltatásra és szakmai programok lebonyolítására alkalmas. 


Partnerek voltak a Hegyháti Kneipp Térség kialakítását célzó határon átnyúló pályázatban, melynek részeként száraztaposó, lábáztató, könyökáztató és gyógynövénykert létesült a területükön 2013-ban.


A 2015-ben létesített látványkonyhával az ide látogatók részére lehetővé tették, hogy a gazdaságban tenyésztett állatok húsából saját maguk készítsék el az ételüket. 


Majd egy újabb Leader-pályázattal illetve saját erőből valósult meg a majorban egy falusi vendégkonyha kialakítása, berendezése és egy szakácskönyv összeállítása, kiadása „Étkek, helyek, emberek” címmel.  Azóta ez a konyha rendszeresen családi-, baráti-, közösségi disznóvágások színtere, a gasztropajtában pedig egész éven át szakmai, baráti, családi rendezvényeket tartanak.


2016-ban kialakítottak egy bemutató pajtát, ahol a hagyományos falusi gazdasági és háztartási eszközöket mutatják be. 2017-től kistermelői termékelőállítási tevékenységgel és falusi vendégasztal szolgáltatással várják a hozzájuk látogatókat.


A család kitartó munkájának és a pályázati támogatásoknak köszönhetően egyre több szolgáltatással, egyre jobb feltételek mellett tudják kiszolgálni a hozzájuk érkező vendégeket, bemutatva a vidéki élet szépségeit és nehézségeit.


Szerző: Zágorhidi Czigány Ákos
Fotó: Zágorhidi Czigány Ákos