Édes Batátám – ínyencségek egy dél-alföldi őstermelőtől

majort
2022. 04. 04., h – 07:39

A batáta, más néven édesburgonya, sok dél-alföldi család étrendjébe került be, az elmúlt években. Ez többek között, az Édes Batátám márkanév alatt tevékenykedő, Vighné Schwarcz Gyöngyinek is köszönhető, aki őstermelői és feldolgozói munkájával, a batáta növény megismertetésén dolgozik. 


A közelmúltban, egy vasárnapon, felkerestem a szegedi Bödön kézműves piacot, mely évek óta várja, a kézműves termékek iránt érdeklődő vásárlókat. Ott több, ismerős termelővel beszéltem, tőlük vásároltam, így találkoztam Vighné Schwarcz Gyöngyivel is, aki az „Édes Batátám” néven forgalmazza termékeit. 


A batáta chips egy számomra nagyon ízletes termék, vásároltam is belőle, melynek lányaim is örültek, mivel otthon pillanatok alatt elfogyott. Ezek után Gyöngyit, Csongrád-Bokroson található tanyájukon kerestem fel, melyet 2016-ban vásároltak és a batátára alapozott őstermelői tevékenységét, 2017-ben kezdte meg. 


A batáta gumót, először nyersen értékesítette, de ahogy lenni szokott, a megtermelt mennyiség egy része nem volt piacképes. Ezért, már az első évben elkezdődött a feldolgozás, mintegy 200-250 kg mennyiségben. Először salátákat készített, melyeknek a család körében nagy sikere volt. 


A batáta növény termesztése, kis területen történik, az első évben ezer tővel kezdődött, a tavalyi évben már 12 ezer tő palántázásával zajlott. A palántákat is saját maga neveli. A termesztés vegyszermentesen, bakhátas módszerrel történik, talajfertőtlenítőt sem használnak, károkat leginkább az őzek és a mezei pocok okoz, legeléssel, illetve rágással.  2021-ben a 8 tonnás termésből, 6,5 tonna feldolgozása történt meg. Termékei a már említett batáta chips, saláták, különböző batáta pástétomok, melyeket a chipshez, húsokhoz, tésztákhoz ajánlott használni. Ezen felül, lila batátából készül, lekvár is, melyet például, ugyancsak a kertből származó, rebarbarával ízesít. Kizárólag rendelésre készít batáta rostos levet, melyet almával, barackkal, meggyel egészít ki. Palántákat is értékesít, akár postán keresztül is, de leginkább a közeli Csongrádra és Szentesre szállít. 


A kézműves módszerrel készített batáta termékek gluténmentesek, és beilleszthetők a vegán étkezésbe is. Nem tartalmaznak tartósítószert, adalékanyagot, illetve kizárólag a saját termelésből származó fűszerek, zöldségek és gyümölcsök kerülnek bele. Gyöngyi cukrot is csak egy termékhez, a kandírozott batátához használ, melynek állaga és íz világa, leginkább a gumicukorhoz hasonlít, azzal az alapvető különbséggel, hogy kizárólag egészséges, saját termelésből származó összetevőket tartalmaz, persze a cukrot leszámítva.


A batáta növényből készült, változatos termékek, chipsek, saláták, pástétomok és lekvárok, könnyen beilleszthetők egy család étrendjébe, változatosabbá, egészségesebbé téve azt. 
 
Forrás: Vighné Schwarcz Gyöngyi, edesbatatam.hu
Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt